Na hlavný obsah

Diskusia o výbere vakcíny bude možná, až keď ich bude dostatok

Prioritou je očkovanie seniorov, odkazuje rezort zdravotníctva.

Diskusia o výbere vakcíny bude možná, až keď ich bude dostatok
Na snímke registrácia objednaných ľudí na očkovanie vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva je v budúcnosti otvorené diskusii o možnosti výberu vakcíny, informovala jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová. Všetko závisí od dodávok jednotlivých vakcín proti ochoreniu COVID-19, reagoval rezort na pondelkové (19. 4.) vyjadrenia členov strany Hlas-SD.

Členovia Hlasu-SD totiž vyzvali vládu, aby čo najskôr umožnila občanom slobodný výber vakcín. Myslí si, že by to zvýšilo ochotu ľudí nechať sa zaočkovať a štát by zároveň presne vedel, aké vakcíny nakontrahovať a kam ich distribuovať. „Neznižujme počet zaočkovaných ľudí tým, že im nedáme možnosť výberu,“ uviedol nezaradený poslanec Národnej rady SR Richard Raši.

Podľa Rašiho by mala v očkovacej čakárni pribudnúť možnosť zakliknúť si, akou vakcínou je človek ochotný zaočkovať sa s tým, že by si mohol vybrať buď len jednu, alebo viaceré dostupné vakcíny. „Štát môže dať ľuďom aj informáciu typu – vybrali ste si vakcínu od Pfizeru, ale vzhľadom na váš vek je pred vami v čakárni milión ľudí, takže na rad prídete až o tri mesiace. Ak by ste si vybrali inú vakcínu, na rad môžete prísť už dnes,“ načrtol svoju predstavu Raši.

Rezort zdravotníctva vo svojej reakcii uviedol, že pri očkovaní stále platí prioritizácia na základe veku. „Ľudia starší ako 60 rokov sa očkujú vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna, mladší ľudia sa očkujú vakcínou od spoločnosti Astra Zeneca,“ zdôraznila Eliášová. Dodala, že v čakárni je aktuálne evidovaných takmer 100 000 seniorov, ktorí majú dostať vakcínu od Pfizer/BioNTech a Moderna. „Všetko závisí od dodávok jednotlivých vakcín a ak to ich počet umožní, rezort je otvorený v budúcnosti odbornej diskusii o prípadnom výbere vakcíny,“ uzavrela hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

„Som za to, aby si ľudia mohli vybrať vakcínu, ak ich bude dostatok. Ja si vyberiem vakcínu podľa toho, ako to bude fungovať s covidovým pasom,“ povedal k tejto téme minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko