Na hlavný obsah

Dlhoročný bulharský premiér Borisov sa už nebude uchádzať o kreslo šéfa vlády

Povedal, že už nechce ďalej „rozdeľovať národ.“

Dlhoročný bulharský premiér Bojko Borisov v stredu (14. 4.) oznámil, že sa nebude uchádzať o ďalší mandát na čele vlády. Jeho strana, ktorá zvíťazila v parlamentných voľbách na začiatku apríla, navrhne do funkcie predsedu vlády iného kandidáta s „jednoznačnou orientáciou na Európsku úniu a NATO“, informovali agentúry DPA a Reuters.

Borisov stojí na čele bulharskej exekutívy s krátkymi prestávkami od roku 2009. Upustenie od svojej kandidatúry na premiérsku funkciu zdôvodnil tak, že nechce ďalej „rozdeľovať národ“.

Borisovova populistická stredopravá strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) zvíťazila v nedeľňajších (11. 4.) voľbách s 26 percentami hlasov a podľa ústavy jej patrí prvý pokus o zostavenie nového kabinetu. To však pre ňu bude pravdepodobne veľký problém, keďže všetkých päť zvyšných parlamentných strán s ňou – aspoň nateraz – odmieta do vládnej koalície vstúpiť.

Oproti minulým voľbám GERB stratila časť voličov aj potenciálnych koaličných partnerov, ktorí ju považujú za stranu držiacu ochrannú ruku nad oligarchami v najchudobnejšom a podľa agentúry Reuters aj najviac skorumpovanom štáte EÚ. V uplynulom roku čelil 61-ročný Borisov masovým protestom, na ktorých demonštranti žiadali jeho demisiu.

Ak GERB s vytvorením vlády neuspeje, prezident Rumen Radev musí touto úlohou poveriť druhú stranu v poradí. Tou je protestné zoskupenie Je taký národ (ITN), ktorému vo voľbách vyjadrilo priazeň bezmála 18 percent hlasujúcich. Jeho predseda, televízny moderátor a hudobník Slavi Trifonov, doteraz svoje koaličné plány úplne nevysvetlil. Momentálne je v karanténe po nákaze koronavírusom. Novozvolený bulharský parlament zasadne prvýkrát vo štvrtok 15. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet