Na hlavný obsah

Do Austrálie priletelo tajne viac ako 700 000 dávok vakcíny AstraZeneca

Spojené kráľovstvo chcelo tajnosťami zabrániť rozruchu v krajine.

Do Austrálie priletelo tajne viac ako 700 000 dávok vakcíny AstraZeneca
Na snímke balenia s vakcínami proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Austrália dostala stovky tisíc dávok vakcín od spoločnosti AstraZeneca zo Spojeného kráľovstva, no zdroj dodávky udržiavali v tajnosti v snahe vyhnúť sa v Británii kontroverzii. Denník The Sydney Morning Herald a jeho sesterské noviny The Age informovali, že austrálskemu vakcinačnému programu pomohlo 717 000 dávok vyrobených v Spojenom kráľovstve a nie v kontinentálnej Európe, ako sa predpokladalo. Odtiaľ podľa nich Austrália nedostala zatiaľ žiadne dávky spomenutej látky.

Prvých 300 000 dávok zo Spojeného kráľovstva dorazilo do Sydney 28. februára. Stalo sa tak po tom, ako Európska komisia (EK) predstavila nové pravidlá obmedzujúce export vakcín vyrobených na kontinente. Vláda premiéra Scotta Morrisona vtedy povedala, že dodávka prišla zo zahraničia. Predpokladalo sa, že ide o kontinentálnu Európu, keďže je významným centrom výroby vakcín. Ďalšia veľká várka priletela v marci, po tom ako EK formálne zablokovala žiadosť AstraZeneca o odoslanie 250 000 dávok vakcín do Austrálie.

Spojené kráľovstvo má domáce výrobné kapacity pre produkciu vakcíny, ale značne sa spolieha na dovoz vakcín z Európy a Indie. Nemenovaný predstaviteľ z prostredia britskej vlády sa pre noviny vyjadril, že dodávky do Austrálie neboli na úkor vakcinačného programu v Spojenom kráľovstve.

Odhalenie, že vakcíny AstraZeneca vyrobili v Spojenom kráľovstve by podľa denníka mohlo vysvetľovať, prečo Taliansko a EK zablokovali začiatkom marca dodávku 250 000 dávok. Je pravdepodobné, že európski predstavitelia o februárových britských dodávkach vedeli. Hovorca EK v stredu (7. 4.) uviedol, že Taliansko zablokovalo vývoz vakcín, pretože „AstraZeneca neplní svoje povinnosti v EÚ“.

Zo zahraničia by malo do Austrálie prísť ešte 3,1 milióna dávok vakcíny AstraZeneca a vláda vyzvala EK, aby odobrila ich okamžitý export. Vakcínu vyrábajú aj v Austrálii, spoločnosť CSL v Melbourne by mala vyrobiť viac ako 50 miliónov dávok. Dosiaľ rozdistribuovala 1,3 milióna dávok.

Vakcína britsko-švédskej farmaceutickej firmy v posledných týždňoch vyvoláva otázky súvisiace aj s jej použitím. Európska lieková agentúra v stredu pripustila súvislosť medzi vakcínou AstraZenecy a krvnými zrazeninami. Uviedla, že ich vznik by mal byť uvedený ako možný vedľajší účinok vakcíny.

Austrálski odborníci z technickej poradnej skupiny pre imunizáciu odporučili uprednostnenie vakcíny od spoločnosti Pfizer pri očkovaní ľudí mladších ako 50 rokov. Látka od AstraZeneca je zase veľmi odporúčaná pre staršie vekové skupiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet