Na hlavný obsah

Do EÚ príde ďalších 100 miliónov dávok vakcíny od Pfizeru

Nové dávky by mohli zrýchliť európsku očkovaciu kampaň.

Do EÚ príde ďalších 100 miliónov dávok vakcíny od Pfizeru
Na ilustračnej snímke očkovanie vakcínou od spoločností Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Európska únia využila zmluvnú možnosť so spoločnosťami Pfizer/BioNTech a objednala si ďalších 100 miliónov dávok vakcíny proti covidu-19. Firmy to uviedli v spoločnom vyhlásení. Členské štáty EÚ tak tento rok dostanú celkovo 600 miliónov dávok tejto očkovacej látky.

Európska komisia uzavrela vo februári zmluvu s oboma firmami, ktorá jej umožňovala požiadať o ďalších 100 miliónov dávok, ak sa látka preukáže ako bezpečná a účinná. „Doteraz sme splnili všetky dodávky, ku ktorým sme sa zaviazali EK, a plánujeme doručiť do EÚ 250 miliónov dávok v druhom štvrťroku, čo je štyrikrát viac, ako je dohodnuté množstvo pre prvý kvartál,“ napísali firmy.

„V tomto roku tak plánujeme doručiť do EÚ 600 miliónov dávok, čo pokrýva dve tretiny populácie EÚ. Spolu ide o najväčšiu dohodu o dodávkach (našej vakcíny) Comirnaty, ktorú sme doteraz uzavreli na celom svete,“ uviedol vo vyhlásení obchodný riaditeľ BioNTech Sean Marett.

Nové dávky by podľa agentúry AP mohli pomôcť zrýchliť európsku očkovaciu kampaň, ktorá podľa radov kritikov postupuje príliš pomaly.

V bloku s necelými 450 miliónmi obyvateľov zatiaľ podali asi 105 miliónov injekcií rôznych preparátov. Pri väčšine používaných vakcín, vrátane tej od firiem Pfizer/BioNTech, je pritom potrebné na plnú imunizáciu podať dve dávky v rozmedzí niekoľkých týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet