Na hlavný obsah

Do Srbska prúdia tisíce „vakcinačných turistov.“ Belehrad však s touto praxou končí

Balkánska krajina očkuje piatimi látkami.

Do Srbska prúdia tisíce „vakcinačných turistov.“ Belehrad však s touto praxou končí
Na snímke ľudia v radoch čakajú na očkovanie v Belehrade. Foto: SITA/AP

Srbsko, ktoré po Spojenom kráľovstve očkuje najrýchlejšie v Európe, dočasne pozastavuje takzvanú vakcinačnú turistiku pre cudzincov a chce sa zamerať na ochranu vlastných obyvateľov. Zo zahraničia sa na očkovanie proti koronavírusu prihlásilo podľa srbských úradov už viac ako 50 000 ľudí. Krajina očkuje piatimi látkami vrátane čínskej, ktorú zatieňujú nové pochybnosti.

Záujemcovia o očkovanie v Srbsku by doma museli čakať, preto vycestovali do Belehradu, aby si nechali vpichnúť jednu z vakcín. Srbsko dostalo v médiách označenie  „turistický raj očkovania.“

Dôvodov je niekoľko. Mladá žena z Bosny a Hercegoviny sa pre televíziu France24 vyjadrila, že je za túto možnosť vďačná, pretože doma by čakala niekoľko mesiacov.

Belehrad očkuje piatimi vakcínami

Podľa úradu pre digitalizáciu pochádza väčšina registrácií od susedov: Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska, Čiernej hory, ale aj z Talianska či Rakúska.

Z Viedne do Srbska vycestovala Anna, ktorá pre rakúsku ORF vysvetlila, že sa pre rýchlosť rozhodla pre čínsku vakcínu, ktorá je v Srbsku najviac rozšírená.

S očkovaním cudzincov je však koniec a Belehrad sa chce zamerať na vlastných obyvateľov, ktorí o vakcíny strácajú – podľa médií aj pre rôzne dezinformačné kampane – záujem. K dispozícii majú päť rôznych očkovacích látok – ruskú, dve americké, britsko-švédsku a čínsku.

Otázna účinnosť čínskej vakcíny

Zásielku od čínskej farmaceutickej spoločnosti Sinopharm vítala na letisku premiérka Ana Brnabičová, ktorá označila Peking za dôležitého partnera, ktorý pomohol Srbsku s imunizačnou kampaňou. Jednu dávku vakcíny dostalo už viac ako 26 percent a dve 20 percent populácie.

Pozorovatelia si všímajú, že Srbsko obchoduje s Čínou a nakupuje vakcíny od Ruska, ktoré si tam posilňujú vplyv, no zároveň ostro kritizuje Európsku úniu, že s vakcinačnou kampaňou nepomáha.

Na snímke srbský prezident Aleksandar Vučič počas očkovania proti koronavírusu vakcínou od čínskej spoločnosti Sinopharm.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Sinopharm, ktorým sa nechal zaočkovať aj prezident Aleksandar Vučič, má však aktuálne problém. Šéf čínskeho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Kao Fu pripustil, že jej účinnosť nie je veľmi vysoká, čo Peking označil do niekoľkých hodín za nedorozumenie

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet