Na hlavný obsah

Dopravcovia môžu štrajkovať aj počas núdzového stavu, vysvetlil právnik

Politické zhromaždenia však povolené nie sú.

Dopravcovia môžu štrajkovať aj počas núdzového stavu, vysvetlil právnik
Na snímke vozidlá mestskej hromadnej dopravy počas výstražného hodinového štrajku dopravných podnikov. Foto: TASR

Počas aktuálneho núdzového stavu sa štrajkovať môže. Tvrdí to ústavný právnik Vincent Bujňák z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Túto otázku opäť otvoril protest mestských dopravných podnikov v Bratislave a v Košiciach. Zároveň však platí, že politické zhromaždenia v núdzovom stave povolené nie sú. Práve to opozícia pravidelne vyčíta vláde.

Od konca decembra 2020 už vláda nemôže zakázať ľuďom štrajkovať, vysvetľuje Vincent Bujňák, ktorý zdôrazňuje, že je to rozdiel oproti tomu, čo platilo dovtedy. Počas prvej vlny totiž vláda explicitne zakázala uplatňovanie práva na štrajk.

Tým, že sa ústavný zákon zmenil a už nehovorí o tom, že môžete počas takzvaného pandemického núdzového stavu zakázať uplatňovanie práva na štrajk, potom výkon takéhoto práva spadá do rámcu článku dva, odsek tri ústavy, ktorý hovorí, že každý môže konať to, čo nie je zákonom zakázané a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá,“ povedal Bujňák pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Osobitné písmeno pre zdravotníkov

S týmto súhlasí aj rezort spravodlivosti. „Ak dopravcovia odstavia autobusy či električky, alebo ich nevypravia z depa, pričom zamestnanci ostávajú hodinu, dve iba na pracovisku, čo nie je zhromažďovanie, a nejdú pešo hromadne do ulíc, potom neporušujú žiadne obmedzenie v zmysle uznesenia vlády o obmedzení slobody pohybu, ani v zmysle uznesenia o zákaze zhromažďovania,“ uviedol hovorca ministerstva Peter Bubla.

Neznamená to však, že by napríklad zdravotníci mohli odmietnuť nastúpiť do práce v pandémii. To zákon rieši osobitne. „Čo sa týka zdravotníkov, v ústavnom zákone je osobitné písmeno, ktoré hovorí o tom, že vláda počas núdzového stavu môže uložiť pracovnú povinnosť napríklad na zabezpečenie zásobovania, ale tiež výkonu zdravotnej starostlivosti,“ doplnil Bujňák.

Diskusie budú zrejme pokračovať

Opozícia však napríklad vo februári, keď sa rozhodovalo o predlžovaní núdzového stavu, vytýkala vláde predovšetkým to, že tak chce zabrániť protestom. Predseda Smeru-SD Robert Fico vtedy povedal, že Slovensko nepotrebuje núdzový stav. „Núdzový stav potrebuje iba vládna koalícia pre to, aby sa pred úradom vlády nekonali demonštrácie, aby nechodili ľudia protestovať pred rodinný dom Igora Matoviča (vtedy premiéra, pozn.).“

Koalícia sa bránila tým, že ak by núdzový stav nepredlžovala, pri riadení koronakrízy by mohol vzniknúť chaos. Toto ustanovenie preto stále platí. „Počas núdzového stavu v platnosti ostáva naďalej uznesenie vlády z 11. novembra 2020, ktorým došlo k obmedzeniu práva pokojne sa zhromažďovať v počte nad šesť osôb, okrem osôb žijúcich v jednej domácnosti,“ spresnil Bubla.

Diskusie v parlamente v prípade potreby ďalšieho predĺženie tak zrejme budú pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko