Na hlavný obsah

Dopravná zápcha v Suezskom prieplave sa definitívne skončila

V oboch smeroch čakalo viac ako 400 lodí.

Dopravná zápcha v Suezskom prieplave sa definitívne skončila
Vlečné plavidlá ťahajú nákladnú loď Ever Given, ktorá uviazla na plytčine v Suezskom prieplave pri egyptskom meste Suez. Foto: TASR/AP

Dopravná zápcha, ktorá sa v Suezskom prieplave vytvorila po uviaznutí obrieho kontajnerového plavidla Ever Given, sa skončila. Všetky lode, ktoré čakali na plavbu, už prieplavom preplávali. Uviedol to v sobotu (3. 4.) Usáma Rabíja, ktorý je šéfom spoločnosti SCA spravujúcej Suezský prieplav.

V noci na pondelok (29. 3.) sa Ever Given podarilo vyslobodiť a dostať späť na vodu. Plavidlo momentálne kotví na Veľkom horkom jazere, ktoré je na polceste medzi severným a južným koncom kanála. Toto kotvisko nesmie opustiť až do ukončenia vyšetrovania incidentu v prieplave.

Počas šiestich dní, keď bol prieplav spájajúci Stredozemné a Červené more mimo prevádzky, uviazli na jeho oboch koncoch desiatky lodí. Rabíja v sobotu spresnil, že na preplávanie Suezským prieplavom v oboch smeroch čakalo viac ako 400 lodí. Na niektorých sa nachádzali aj živé zvieratá. Všetky žiadosti o povolenie plavby sa podarilo vybaviť.

Loď s výtlakom 224 000 ton prevádzkuje taiwanská spoločnosť Evergreen Marine. Majiteľom lode je však japonská lodná spoločnosť Shoei Kisen KK.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet