Na hlavný obsah

Dovolenková sezóna by sa mohla otvoriť v polovici mája, myslí si štátny tajomník Klus

Všetko bude závisieť od pandemickej situácie, tvrdí.

Dovolenková sezóna by sa mohla otvoriť v polovici mája, myslí si štátny tajomník Klus
Ľudia, niektorí s ochranným rúškom na tvári, sa zhromaždili v časti Little Venice (Malé Benátky) na gréckom ostrove Mykos v lete 2020. Foto: TARS/AP

Nie je vylúčené, že Slovensko otvorí dovolenkovú sezónu už 15. mája, uviedol v stredu (28. 4.) štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS). K tomuto dátumu by sa tak mohol zrušiť zákaz cestovania za rekreáciou a zahraničné dovolenky by dostali zelenú. Ak nedôjde k skoršiemu uvoľňovaniu, počíta sa s dátumom 28. máj.

Štátny tajomník informoval, že o tejto téme v utorok (27. 4.) mimoriadne rokovalo konzílium odborníkov. Na jeho zasadnutí sa zúčastnili aj zástupcovia cestovných kancelárií, ktorí pripomenuli aj pandemické výhody organizovaného cestovania. „Na rozdiel od individuálnej turistiky by sme totiž vďaka CK a hromadným odletom zo slovenských letísk mali lepší prehľad o cestujúcich aj navrátilcoch,“ podotkol Klus.

Všetko bude závisieť od pandemickej situácie na Slovensku. „Realita je taká, že zatiaľ platí termín 28. máj, ale s dobrým vývojom pandemickej situácie sa môže o dva týždne skôr zrušiť nielen núdzový stav, ale aj zákaz cestovania,“ skonštatoval s tým, že podobne uvažujú aj ďalšie členské štáty EÚ. „Členovia konzília sa dohodli, že 6. mája znovu prehodnotia uvoľňovanie opatrení,“ dodal.

Znovu by mohol platiť aj cestovný semafor

Klus bude zároveň aj naďalej navrhovať opätovné zavedenie tzv. cestovného semaforu, ktorý bol v platnosti aj minulý rok. Uviedol, že konzílium sa zhodlo na tom, že Slovensko by sa mohlo vrátiť k režimu, keď sa rozlišovali červené (rizikové), žlté (menej rizikové) a zelené (bezpečné) krajiny. „Tento semafor sa bude odvíjať aj od množstva zaočkovaných. Budeme tiež spolupracovať s našimi zastupiteľskými úradmi vo svete, ktoré nám práve v prvej polovici mája dodajú všetky aktuálne informácie o opatreniach, ktoré jednotlivé krajiny zavádzajú,“ uzavrel štátny tajomník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko