Na hlavný obsah

Dvojica obžalovaná zo snahy o podplatenie Fecka chce uzavrieť dohodu o vine a treste

Hlavné pojednávanie súdu sa preto prerušilo.

Dvojica obžalovaná zo snahy o podplatenie Fecka chce uzavrieť dohodu o vine a treste
Na ilustračnej snímke príslušníci NAKA. Foto: TASR

Dvojica obžalovaných, ktorá sa mala snažiť uplácať štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Martina Fecka, má záujem uzavrieť dohodu o vine a treste. Týka sa to právnika Petra Chrašča a manažéra Miroslava Sedláka.

Prokurátor v tejto súvislosti navrhol súdu prerušiť hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku, súd jeho návrhu vyhovel. Hlavné pojednávanie preto prerušil do 13. mája.

„Súd prerušuje hlavné pojednávanie do 13. mája 2021 a umožňuje prokurátorovi uzavrieť dohodu o vine a treste,“ uviedla sudkyňa Pamela Záleská. Doplnila, že návrh dohody o vine a treste bude možné predložiť do 10. mája. Prokurátor Peter Jenčík uviedol, že možnosť vyjadriť sa k dohode o vine a treste by malo byť poskytnuté aj zástupcovi žalovanej právnickej osoby Lomtec.com.

Dvojica je obžalovaná z prečinu podplácania a prípravy zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Polícia ich zadržala a obvinila minulý rok 16. septembra v rámci akcie Contract pri pokuse podplatiť štátneho tajomníka Fecka. Ten s políciou spolupracoval, k odovzdaniu úplatku nedošlo.

„Za podpísanie zmluvy o štátnej zákazke o vytvorení a zavádzaní informačného systému mu mali sľúbiť päť percent z hodnoty projektu alebo 60 000 eur v hotovosti,“ uviedol vtedy hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka s tým, že obžalovaní sa mali skutku dopustiť ako spolupáchatelia.

V prípade dokázania viny bez uzavretia dohody o vine a treste by im za podplácanie hrozil trest odňatia slobody na päť až 12 rokov, za legalizáciu príjmu z trestnej činnosti na sedem až 12 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko