Na hlavný obsah

Egypt zadržal loď, ktorá blokovala Suezský prieplav, a žiada obrovské odškodné

Krajina prišla za každý deň uzavretia kanála o niekoľko miliónov.

Egypt zadržal loď, ktorá blokovala Suezský prieplav, a žiada obrovské odškodné
Na archívnej snímke z 30. marca 2021 obrovská kontajnerová loď Ever Given sa plaví Veľkým horkým jazerom pri egyptskom meste Suez. Foto: TASR/AP

Obrovskú kontajnerovú loď Ever Given, ktorá takmer týždeň blokovala Suezský prieplav, čo ochromilo svetový obchod, egyptské úrady „zadržali“ na základe súdnych príkazov až dovtedy, kým jej majitelia nevyplatia odškodné 900 miliónov dolárov. V utorok (14. 4.) o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Loď s výtlakom 224 000 ton prevádzkuje taiwanská spoločnosť Evergreen Marine, jej majiteľom je japonská lodná spoločnosť Shoei Kisen KK, loď sa však plaví pod panamskou vlajkou. Námorná dátová spoločnosť Lloyd’s List uviedla, že blokáda Suezského prieplavu každý deň zdržala náklad medzi Áziou a Európou v odhadovanej hodnote 9,6 miliardy dolárov.

Egypt prišiel o 12 až 15 miliónov dolárov z príjmov za každý deň uzavretia vodného kanála. Inkriminované plavidlo „bolo zadržané pre nezaplatenie odškodného 900 miliónov dolárov“, uviedol šéf Úradu pre Suezský prieplav (SCA). Medzi spoločnosťou Shoei Kisen KK, poisťovňami a zmieneným úradom prebiehajú rokovania o vzniknutých škodách.

Výška odškodného bola vypočítaná na základe „strát spôsobených zakliesneným plavidlom, ako aj nákladov na jeho odtiahnutie a údržbu“, dodal šéf SCA s tým, že rozhodnutie vydal egyptský súd pre hospodárske záležitosti. Ukotvenie lode a intenzívne záchranné práce vyústili aj do značného poškodenia samotného prieplavu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet