Na hlavný obsah

Egyptskí archeológovia v delte Nílu odkryli 110 hrobov z troch rôznych období

Najstaršie sú majú takmer 8 000 rokov.

Egyptskí archeológovia odkryli 110 hrobov z troch rôznych období, všetky v nálezisku v guvernoráte Dakahlíja v delte rieky Níl, približne 150 kilometrov severovýchodne od Káhiry. O náleze v utorok (27. 4.) informovalo egyptské ministerstvo cestovného ruchu a pamiatok.

V 68 väčšinou oválnych hroboch sú kostry zosnulých uložené v špecifickej polohe – ohýbajú sa doľava. Všetky sú z preddynastického obdobia, ktoré sa začalo 6 000 rokov pred naším letopočtom. Ďalších 37 hrobov je obdĺžnikových, najviac 85 centimetrov hlbokých a pochádzajú z druhého prechodného obdobia (1782 až 1570 pr. n. l.). Posledných päť hrobov pochádza z obdobia zvaného Nagáda III (okolo 3200 až 3000 pr. n. l.). Telá pochovaných novorodencov sú uložené v hlinených nádobách.

Na mieste sa našla tiež pohrebná zbierka hlinených hrncov – guľaté a oválne hrnce s ušami aj amulety zdobené motívmi typickými pre dané obdobie. Archeológovia odkryli aj kamenné nástroje a nože z pazúrov. Prieskum náleziska ešte pokračuje, informoval server Ahram Online.

Objav je zatiaľ posledným zo série archeologických úspechov posledných rokov. Egypt nové objavy propaguje v snahe oživiť cestovný ruch, ktorý zasiahla pandémia ochorenia COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet