Na hlavný obsah

EMA pripustila súvislosť medzi vakcínou od AstraZenecy a krvnými zrazeninami

Výhody očkovania prevažujú nad rizikami, dodáva.

EMA pripustila súvislosť medzi vakcínou od AstraZenecy a krvnými zrazeninami
Na snímke striekačky a balenie s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Európska lieková agentúra (EMA) pripustila súvislosť medzi vakcínou od spoločnosti AstraZeneca a krvnými zrazeninami. Dodáva však, že výhody vakcinácie prevyšujú riziká s ňou spojené. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Tieto problémy sa objavujú len u nepatrného množstva ľudí. „Jedným z prijateľných vysvetlení vzniku krvných zrazenín a nižšieho množstva krvných doštičiek je imunitná odpoveď,“ dodáva lieková agentúra.

Šéfka agentúry Emer Cookeová podotkla, že vznik krvných zrazenín by mal byť uvedený ako možný vedľajší efekt vakcinácie. EMA bude naďalej tieto prípady monitorovať. „Nemôžeme povedať, či vek alebo pohlavie patrí medzi faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku krvných zrazenín,“ povedala. „Vakcína je vysokoefektívna a zachraňuje životy,“ zdôraznila Cookeová.

Výbor EMA pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) za posledné týždne hĺbkovo preskúmal 86 prípadov tromboembolických komplikácií, ktoré boli nahlásené do 22. marca. Osemnásť z nich skončilo úmrtím. Išlo o prípady z krajín Európskeho hospodárskeho priestoru a Spojeného kráľovstva, kde v tom čase podstúpilo očkovanie približne 25 miliónov ľudí.

Predsedníčka PRAC Sabine Strausová dodala, že prípady vzniku krvných zrazenín po očkovaní látkou od AstraZenecy sú „veľmi zriedkavé“. Podľa Strausovej sa tieto problémy vyskytujú prevažne u žien mladších ako 60 rokov.

„Aj keď sa väčšina prípadov vyskytla u ľudí mladších ako 60 rokov a u žien, vzhľadom na rôzne spôsoby použitia vakcíny v rôznych krajinách sme nedospeli k záveru, že vek a pohlavie sú jasnými rizikovými faktormi pre tieto veľmi zriedkavé vedľajšie účinky,“ povedala Strausová na tlačovej konferencii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet