Na hlavný obsah

EÚ musí spoločne zareagovať na zistenia z Česka, znie z europarlamentu

Poslanci by mali prebrať túto tému budúci týždeň.

EÚ musí spoločne zareagovať na zistenia z Česka, znie z europarlamentu
Na snímke dvojica podozrivých agentov ruskej GRU a logo Európskeho parlamentu. Foto: SITA/AP, koláž: RTVS

Krajiny Európskej únie (EÚ) musia jasne a spoločne zareagovať na výbuch v muničnom sklade vo Vrběticiach, za ktorým stála podľa zistení českých tajných služieb ruská vojenská rozviedka GRU. V stredu (21. 4.) to uviedli v spoločnom vyhlásení predsedovia hlavných politických skupín v Európskom parlamente, ktorí podporili Českú republiku v súčasnom vyhrotenom diplomatickom spore s Ruskom.

„Útok, do ktorého sa proti obyvateľom ktoréhokoľvek členského štátu Únie zapojila ruská spravodajská služba GRU, musí byť vnímaný ako vážny útok na celú EÚ. Je to neprijateľný nepriateľský akt,“ zhodli sa šéfovia klubov.

Správy o účasti ruských agentov na explózii, ktorá v roku 2014 zabila dvoch ľudí, sú podľa nich šokujúce. Lídri europoslaneckých frakcií vyjadrili plnú solidaritu Českej republike a vyzvali krajiny EÚ, aby „tiež prejavili solidaritu prijatím silnej, spoločnej a konkrétnej akcie voči Rusku v reakcii na tento útok.“

Pod vyhlásením sú podpísaní lídri troch najpočetnejších skupín – ľudovej, socialistickej a liberálnej a tiež zelených a konzervatívcov. „Predsedovia európskych frakcií naprieč politickým spektrom našli zhodu počas veľmi krátkej doby, je to výraz jasnej medzinárodnej podpory Českej republike v tejto chvíli a ja som za to veľmi rada,“ uviedla česká liberálna podpredsedníčka EP Dita Charanzová, ktorá patrila k iniciátorom vyhlásenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet