Na hlavný obsah

EÚ sa dohodla na klimatickom zákone. Kvôli zdravšej klíme sprísnila ciele

Do roku 2030 chce znížiť emisie o 55 %.

EÚ sa dohodla na klimatickom zákone. Kvôli zdravšej klíme sprísnila ciele
Na ilustračnej snímke chemický závod Duslo Šaľa. Foto: TASR

Zástupcovia členských štátov Európskej únie a Európskeho parlamentu sa v stredu (21. 4.) nadránom zhodli na parametroch takzvaného klimatického zákona. Kľúčová norma ekologickej stratégie EÚ určuje parametre dosiahnutia nového záväzku, podľa ktorého únia obmedzí do roku 2030 emisie skleníkových plynov najmenej o 55 % v porovnaní s rokom 1990. Europoslanci sa snažili o ešte prísnejšie záväzok, výsledná dohoda však zodpovedá návrhu, na ktorom sa po niekoľkohodinovom vyjednávaní v decembri zhodli lídri členských krajín.

Norma stanovuje cestu k dosiahnutiu klimatickej neutrality do roku 2050, kedy by EÚ ako celok nemala produkovať žiadne emisie skleníkových plynov, prípadne ich vyvážiť napríklad výsadbou nových stromov.

„Pre EÚ je to zásadná chvíľa. Dosiahli sme ambicióznu dohodu, ktorá prepisuje náš cieľ klimatickej neutrality do záväznej normy, aby viedla našu politiku v najbližších 30 rokoch,“ ocenil v stredu zhodu vyjednávačov podpredseda komisie Frans Timmermans. Dohodu musí schváliť plénum europarlamentu aj ministri členských štátov, aby mohla norma vstúpiť do platnosti.

Vyjednávači dospeli ku kompromisu deň pred virtuálnym klimatickým samitom, ktorý organizuje americký prezident Joe Biden. Ten obnovil environmentálne záväzky USA po štyroch rokoch vlády Donalda Trumpa, ktorý závažnosť klimatických zmien popieral. EÚ sa teraz snaží v spolupráci s USA presvedčiť k ambicióznejšiemu obmedzovaniu emisií ďalších veľkých „znečisťovateľov“, akými sú Čína či India.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet