Na hlavný obsah

EÚ vyviezla o 37 miliónov vakcín viac, ako dostali členské štáty

Očkovanie v EÚ napreduje pomalšie ako napríklad v USA či v Spojenom kráľovstve.

EÚ vyviezla o 37 miliónov vakcín viac, ako dostali členské štáty
Ampulky s vakcínami od konkorzia Pfizer-BioNtech v chladiarenskom sklade. Foto: TASR/AP

Európska únia vyviezla o približne 37 miliónov dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 viac, ako si ich medzi sebou rozdelilo 27 členských krajín. Uviedli to dva zdroje agentúry Reuters s odvolaním sa údaje Únie.

EÚ nakupuje väčšinu vakcín ako celok a následne ich podľa dohodnutého kľúča rozdeľuje členským štátom. Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb bolo takto doteraz v Únii, ktorá má 450 miliónov obyvateľov, rozdelených 133 miliónov dávok.

Od 30. januára, keď Brusel začal podrobne monitorovať obchodné toky s vakcínami, sa z EÚ vyviezlo 136 miliónov dávok do 43 krajín. Najväčšia časť, 52,3 milióna, smerovala do Japonska. Druhé Spojené kráľovstvo doviezlo z EÚ 16, 2 milióna vakcín, uviedli zdroje Reuters po tom, ako štatistiku v utorok (20. 4.) predstavila ministrom členských krajín Európska komisia.

Desiatku najväčších príjemcov vakcín z EÚ dopĺňajú Kanada, Mexiko, Saudská Arábia, Švajčiarsko, Turecko, Singapur, Kolumbia a Hongkong. Ďalších 34 miliónov vakcín sa vyviezlo v decembri a v januári, ukazujú predbežné údaje za tieto mesiace. Celkový rozdiel medzi množstvom vakcín distribuovaných v EÚ a vyvezených mimo európskeho bloku tak predstavuje 37 miliónov.

Vlády členských krajín Únie čelia tlaku, aby urýchlili očkovanie obyvateľov a pomohli tak predísť tretej vlne covidovej pandémie. Vakcinačná kampaň v EÚ napreduje pomalšie ako v Spojenom kráľovstve či Spojených štátoch pre meškanie dodávok či obavám z vedľajších účinkov niektorých vakcín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet