Na hlavný obsah

Europarlament vyzval členské štáty Únie na koordinované vyhostenie ruských diplomatov

EÚ by by mala znížiť závislosť od ruskej energie, tvrdia poslanci.

Europarlament vyzval členské štáty Únie na koordinované vyhostenie ruských diplomatov
Zasadnutie európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok (29. 4.) vyzvali členské krajiny Európskej únie, aby koordinovane vyhostili ruských diplomatov v reakcii na zistenia českých tajných služieb o ruskom podiele na explóziách muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014. V uznesení schválenom výraznou väčšinou (569 zo 682 hlasov) europoslanci rovnako odsúdili ruské vyhrážky adresované Českej republike v následnej diplomatickej pri.

Europoslanci vyzvali aj na prijatie tvrdších sankcií v súvislosti so súčasným agresívnym konaním Moskvy. Únia by podľa nich mala znížiť závislosť od ruskej energie, zastaviť výstavbu plynovodu Nord Stream 2 a nenechať ruskú spoločnosť Rosatom budovať na území EÚ jadrové elektrárne.

Právne nezáväzné uznesenie prijaté v nadväznosti na stredajšiu (28. 4.) debatu so šéfom únie diplomacie Josepom Borrellom je popri česko-ruskej roztržke venované nedávnym ruským vojenským manévrom pri hraniciach Ukrajiny a zhoršovaniu zdravotného stavu väzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Text dokumentu podporili zástupcovia hlavných europarlamentných skupín ľudovcov, socialistov, liberálov, zelených a konzervatívcov. Nehlasovali zaň len členovia klubov nacionalistickej pravice a krajnej ľavice.

Parlament v uznesení „zdôrazňuje, že Európska únia stojí na strane Českej republiky a vyzýva podpredsedu Komisie, vysokého predstaviteľa (Borrella) a Radu EÚ, aby v prípade odvetných opatrení voči Českej republike alebo akémukoľvek inému členskému štátu EÚ prijali vhodné protiopatrenia, vrátane rozšírenia cielených sankcií“.

Poslanci tiež oceňujú doterajšie prejavy podpory, ktoré dostalo Česko od ďalších krajín. Po tom, ako Rusko v reakcii na vypovedanie 18 zamestnancov ruskej ambasády v Prahe vyhostilo 20 českých diplomatických pracovníkov, prišlo s vyhostením viacerých ruských diplomatov Slovensko, Rumunsko a pobaltské krajiny. Aj na ich krok Moskva zareagovala protiopatreniami.

Predstavitelia českej vlády pre prípad Vrbětice oznámili, že Rosatom nebude pripustený do tendra na výstavbu nových blokov elektrárne Dukovany. Spoločnosť sa pritom podieľa na budovaní elektrární napríklad v Maďarsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet