Na hlavný obsah

Europoslanci jasnou väčšinou schválili obchodnú dohodu so Spojeným kráľovstvom

Za hlasovalo 660 poslancov EP.

Europoslanci jasnou väčšinou schválili obchodnú dohodu so Spojeným kráľovstvom
Britská vlajka veje neďaleko veže Big Benu v Londýne. Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) jasnou väčšinou hlasov schválil obchodnú dohodu Európskej únie so Spojeným kráľovstvom, čím definitívne potvrdil jej platnosť. Podľa v stredu (28. 4.) zverejnených výsledkov utorkového (27. 4.) hlasovania podporilo zmluvu, ktorá od začiatku roka funguje v provizórnom režime, 660 poslancov, proti ich hlasovalo päť.

Dohovor, ktorý odbúrava väčšinu colných bariér a uľahčuje obchod medzi krajinami EÚ a Britániou, podpísali obe strany krátko pred koncom roka, na ktorého prelome Británia európsky blok po 47 rokoch opustila.

EP uznal, že dohoda ochráni záujmy EÚ a zároveň uľahčí život ľuďom aj firmám na oboch stranách Lamanšského prielivu.

Podľa väčšiny europoslancov je samotný brexit stratou, zmluva však rieši situáciu najlepším možným spôsobom. „Môže sa stať základom, na ktorom postavíme nové vzťahy EÚ a Spojeného kráľovstva zamerané na budúcnosť,“ podotkol po hlasovaní predseda europarlamentu David Sassoli.

Súhlas europoslancov vzápätí uvítala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá prisľúbila, že Brusel dohliadne na to, aby Londýn svoje záväzky rešpektoval. Viacero europoslancov pred hlasovaním kritizovalo, že Británia podľa EÚ porušuje časť predošlej dohody o samotnej podobe brexitu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet