Na hlavný obsah

Europoslanci rokovali o covidových pasoch, žiadajú bezplatné testy na koronavírus

Pravidlá voľného pohybu nesmú byť diskriminačné, tvrdia.

Europoslanci rokovali o covidových pasoch, žiadajú bezplatné testy na koronavírus
Na archívnej snímke z 3. augusta 2020 nápis na tabuli "Testovacie centrum na koronavírus" na letisku v Stuttgarte. Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) žiada, aby mali obyvatelia Európskej únie v rámci zavedenia takzvaných covidových pasov prístup k bezplatným testom na koronavírus. Certifikáty, ktoré majú od leta uľahčiť ľuďom cesty cez hranice, musia úplne vylúčiť možnosť karantén a ďalších obmedzení v jednotlivých krajinách. Vo štvrtok (29. 4.) sa na tom zhodli europoslanci, ktorí schválili svoj návrh na ďalšie vyjednávanie s členskými štátmi.

Zavedenie certifikátu navrhla Európska komisia na žiadosť žiadosť viacerých členských štátov, ktoré veria v letné oživenie turistického priemyslu. Jednoduchšie cesty cez hranice, ktoré teraz výrazne komplikuje pandémia, by s ním mali mať od leta zaočkovaní, držitelia negatívneho výsledku testu na koronavírus a tí, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali. Europarlament k návrhu Komisie pridal viacero podmienok, ktoré sú podľa europoslancov pre vydávanie covidových pasov zásadné.

Bezplatné testy by mali odstrániť nerovnosť

„Vakcíny a testy musia byť dostupné a bezplatné pre všetkých občanov,“ konštatoval španielsky socialistický spravodajca návrhu Juan López Aguilar. Kým očkovanie je v Únii bezplatné, testy pred cestami do zahraničia sa väčšinou platia. To by podľa europoslancov mohlo diskriminovať ľudí, ktorí sa nemôžu alebo nechcú očkovať. EP preto navrhuje zabezpečiť bezplatné testy na účely certifikátu a tiež uznávanie niektorých antigénnych testov, ktoré sú rýchlejšie a lacnejšie.

Väčšina europoslancov sa zhodla na tom, že certifikáty by mali byť čo najjednoduchšie, bez zbytočnej byrokracie a nežiaducich osobných údajov. Obsahovať majú len základnú identifikáciu človeka a údaje o vakcíne, teste či prekonanej chorobe. Používať by sa mali najviac rok a slúžiť výlučne na uľahčenie ciest, nie napríklad na vstup na športové či kultúrne podujatia.

„Certifikát je lístok späť do normálu, ktorý pomôže nielen cestovnému ruchu, ale aj všetkým, ktorí cestujú po EÚ,“ komentovala schválený návrh česká europoslankyňa Martina Dlabajová z liberálnej frakcie.

EP bude teraz o svojej predstave certifikátov diskutovať s portugalským predsedníctvom EÚ, ktoré zastupuje členské štáty. Finálne hlasovanie by chceli poslanci stihnúť v júni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet