Na hlavný obsah

F1: Verstappen sa stal víťazom divokých pretekov v Imole

Dážď spôsoboval komplikácie na trati.

F1: Verstappen sa stal víťazom divokých pretekov v Imole
Víťazný holandský jazdec F1 zo stajne Red Bull Max Verstappen (uprostred) pózuje na pódiu s druhým Britom Lewisom Hamiltonom (vľavo) a tretím Britom Landom Norrisom (vpravo) po pretekoch nedeľňajšej Veľkej ceny Emilie-Romagna formuly 1 na okruhu Imola. Foto: TASR/AP

Holandský pilot F1 Max Verstappen na Red Bulle zvíťazil v nedeľnej (18. 4.) Veľkej cene Emilie Romagna, druhom podujatí sezóny 2021. Na druhom mieste prišiel na okruhu v Imole do cieľa úradujúci majster sveta Brit Lewis Hamilton na Mercedese, tretí finišoval jeho krajan Lando Norris na McLarene, pre ktorého to bolo druhé pódiové umiestnenie v kariére.

Verstappen sa dostal pred víťaza kvalifikácie Hamiltona už krátko po štarte a napokon si prvú priečku udržal až do konca. Hamilton predviedol príkladnú stíhaciu jazdu. V 31. kole vyšiel mimo trať a vrátil sa až na 9. pozícii. Preteky na 30 minút prerušili po kolízii Valtteriho Bottasa a Georgea Russella. Na čele celkového poradia sa vďaka bodu navyše za najrýchlejšie kolo udržal Hamilton (44 bodov) pred Verstappenom (43). Tretie preteky sezóny sú na programe v nedeľu 2. mája v Portugalsku.

V úvode pretekov bola trať zmáčaná dažďom. Ešte v zahrievacom kole Charles Leclerc neudržal monopost na trati, ale napokon riadne odštartoval. Alonso vrazil do múru, Lance Stroll s Bottasom mali problémy s pneumatikami, ale to ich nepripravilo o štart do pretekov. Vynikajúci štart predviedol tretí Verstappen, ktorý sa okamžite natlačil k Hamiltonovi. Krátko na to ho predbehol a dostal sa na prvú priečku. Brit vyviazol s poškodeným predným krídlom, štvrtý Leclerc sa posunul pred Sergia Pereza na 3. miesto.

Nicholas Latifi na rovinke skrížil cestu Nikitovi Mazepinovi, na čo doplatil nárazom do bariéry a preteky sa pre neho skončili. Počas následnej prítomnosti bezpečnostného vozidla na trati dostal Mick Schumacher šmyk, nárazom do bariéry si poškodil predný spojler, ale po jeho výmene pokračoval v pretekoch. Na čele sa ustálilo poradie Verstappen – Hamilton – Leclerc. V 18. kole zaujala tímová réžia v McLarene, keď piaty Daniel Ricciardo prenechal pozíciu Norrisovi. Hamilton mal minimálnu stratu na Verstappena, tretí Leclerc zaostával výraznejšie.

Verstappen prezul v 28. kole, Hamilton krátko po ňom, no Holanďan si udržal prvú priečku. V 31. kole Hamilton stratil kontrolu nad monopostom, vyšiel na štrk a zdĺhavý návrat na štart ho stál jedno kolo. O pár sekúnd kolidovali vo vysokej rýchlosti Bottas a Russell, nabúrali do bariéry a v pretekoch skončili. Obaja si následne neodpustili uštipačné gestá a množstvo úlomkov z ich monopostov bol dôvod pre červenú vlajku znamenajúcu pozastavenie pretekov.

K reštartu pretekov došlo po 30 minútach. Hamilton štartoval z 9. miesta. Verstappen krátko pred reštartom vyšiel z trate, ale pokračoval. Hamilton sa postupne posúval k pódiovým priečkam. Na čele jazdil s vyše 10-sekundovým náskokom Verstappen pred Norrisom a Leclercom. V 55. kole sa Brit dostal cez Leclerca a v 60. aj pred Norrisa na 2. miesto. Hamilton napokon získal aj bod navyše za najrýchlejšie kolo. V poslednom kole zlyhala Vettelova prevodovka a predčasne skončil. Verstappen si v závere postrážil 11. víťazstvo v kariére a 44. pódiové umiestnenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport