Na hlavný obsah

Finančná správa spustila saldokonto. Splácame dlh, mieni Žežulka

Na prístup postačí pripojenie k internetu.

Finančná správa spustila saldokonto. Splácame dlh, mieni Žežulka
Na snímke prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka. Foto: TASR

Prezident Finančnej správy (FS) SR Jiří Žežulka vo štvrtok (15. 4.) predstavil saldokonto. Službu pre 750 000 podnikateľov spustili vo štvrtok. Každá fyzická osoba, ktorá s FS komunikuje elektronicky, má prístup zriadený automaticky. Pri právnických osobách má prístup konateľ alebo štatutárny orgán.

Osoby s obmedzeným prístupom (napríklad účtovné spoločnosti) môžu na saldokonto nahliadať na základe udelenej plnej moci alebo na základe oprávnenia udeleného štatutárnym orgánom v elektronickej aplikácii. Na prístup k službe postačí pripojenie k internetu.

Dnešným dňom FS spláca dlh voči daňovej verejnosti, ktorá už niekoľko rokov oprávnene volá po tom, aby mohla elektronicky pristupovať do osobného účtu daňovníka a kontrolovať stav svojich záväzkov a pohľadávok voči FS,“ povedal Žežulka.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) spustenie saldokonta privítal. „Chvalabohu, že podnikatelia od dnešného dňa budú mať možnosť si skontrolovať prípadné nedoplatky alebo preplatky,“ povedal s tým, že služba predchádza konfliktom, ktoré by mohli vzniknúť.

Benefitom bude aj to, že na rozdiel od overenia si stavu účtu priamo na daňovom úrade, bude overenie prostredníctvom saldokonta bezplatné. Údaje bude finančná správa aktualizovať na dennej báze,“ uviedla hovorkyňa FS Martina Rybanská.

Poslanec a šéf hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO) vyzdvihol tri prínosy saldokonta: transparentnosť, menej chodenia na daňové úrady a úbytok neúmyselných neplatičov. Spustenie služby označil za „trošku oneskorený krok pre Slovensko“ do 21. storočia.

Podrobné informácie nájdu klienti aj na špecializovanej podstránke Saldokonto na portáli finančnej správy: www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/dane/saldokonto

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika