Na hlavný obsah

Financovanie aj riadenie škôl sa zjednotí pod rezort školstva

Doteraz spadala časť škôl pod ministerstvo vnútra.

Financovanie aj riadenie škôl sa zjednotí pod rezort školstva
Na ilustračnej snímke rodičia privádzajú deti do školy. Foto: SITA

Od prvého januára 2022 bude financovanie a riadenie škôl jednotne spadať pod ministerstvo školstva. Oznámil to po stredajšom (14. 4.) rokovaní vlády jej predseda Eduard Heger (OĽANO).

Zmenu umožní novela zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú v stredu schválila vláda. „Je to výsledok širokého konsenzu,“ uviedol premiér. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) pripravovanú zmenu víta a uviedol, že jej predchádzali dlhé diskusie medzi rezortom školstva a vnútra.

Zjednoduší sa najmä riadenie špeciálnych škôl

Novela napraví „anomáliu“, ktorú spôsobila reforma verejnej správy známa ako reforma ESO z roku 2013. Jej dôsledkom časť škôl a školských zariadení v súčasnosti riadi a financuje ministerstvo školstva a ministerstvo vnútra. „Dlhodobo sme vnímali, že sme mali dve rozpočtové kapitoly v dvoch ministerstvách čo sa týka školstva, mali sme dve línie administratívneho konania. Spôsobovalo to výraznú neprehľadnosť a kompetenčný chaos,“ poznamenal Gröhling.

Najvýraznejšie sa tieto komplikácie prejavovali pri riadení špeciálnych škôl a školských zariadení. „V rámci riadenia špeciálnych škôl sa budeme môcť veľmi cielene pozrieť na jednotlivé potreby detí a budeme môcť rýchlejšie a efektívne reagovať na to, aby sme ich posúvali ďalej v rámci ich možností,“ dodal šéf rezortu školstva.

V školách je takmer 80 % detí

Od pondelka (12. 4.) sú plošne otvorené materské školy a prvý stupeň základných škôl. „Aktuálne je v materských školách necelých 67 000 detí, čo je približne 40 % celkového objemu detí v materských školách a v základných školách máme v súčasnosti 170 000 detí z 220 000, čo je asi 78 % všetkých detí, ktoré navštevujú prvý stupeň základných škôl,“ informoval minister.

Rozdiel asi 20 % podľa neho tvoria deti rodičov, ktorí sa rozhodli ešte počkať a chcú dať svoje deti do škôl o niečo neskôr. Zároveň sú medzi nimi žiaci zatvorených škôl. Tých je aktuálne pre pandemickú situáciu 548.

Vláda bude ešte rokovať o ďalšom uvoľňovaní opatrení. Môže ísť aj o umožnenie športových aktivít, čo sa týka aj školstva, dodal minister. Uvoľňovanie opatrení najskôr prediskutuje pandemická komisia, ktorá zasadá v stredu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko