Na hlavný obsah

Novinárskou fotografiou roka sa stalo objatie cez plastovú fóliu

Posolstvom je podľa autora láska a porozumenie.

Víťaznou fotografiou aktuálneho ročníka najvýznamnejšej medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo sa stala fotografia päťdesiatosemročnej Brazílčanky, ktorá sa po mesiacoch samoty objíma cez plastovú membránu so zdravotnou sestrou. Autorom je dánsky fotograf Mads Nissen. Snímka bola jednou z mnohých súťažných fotografií, ktoré sa venovali pandémii ochorenia COVID-19. Výsledky prestížnej súťaže zverejnil vo štvrtok (15. 4.) jej usporiadateľ.

„Táto ikonická snímka je pripomienkou najneobyčajnejších chvíľ nášho života, a to kdekoľvek. Vidím v nej zraniteľnosť, blízkosť, stratu a odlúčenie, zánik, ale, čo je dôležité, aj prežitie – to všetko sa zmestí do jedinej snímky. Keď sa na fotku pozeráte dosť dlho, uvidíte krídla – symbol letu a nádeje,“ uviedol na adresu víťaznej snímky člen poroty Kevin WY Lee. Podľa autora je hlavným posolstvom fotografie „láska a porozumenie“, napísala agentúra AP.

Porota ocenila tiež snímku Lorenza Tugnoliho zobrazujúcu zraneného muža po výbuchu v libanonskom Bejrúte, inváziu kobyliek vo východnej Afrike zachytenú Luisom Tatom alebo fotografie z Náhorného Karabachu Valerija Melnikova.

Tradičné slávnostné udeľovanie cien sa nekonalo v Amsterdame. Pre pandémiu sa víťazi o svojom úspechu dozvedeli cez internet.

https://twitter.com/WorldPressPhoto/status/1382680127167991810

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet