Na hlavný obsah

Greta Thunbergová vynechá klimatický samit. Nepáči sa jej nespravodlivé rozdeľovanie vakcín

Vyzvala štáty, aby sa o ne podelili s chudobnými krajiny.

Greta Thunbergová vynechá klimatický samit. Nepáči sa jej nespravodlivé rozdeľovanie vakcín
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas tlačovej konferencie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou 20. augusta 2020 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová sa nechystá zúčastniť sa novembrového klimatického samitu v škótskom meste Glasgow. Dôvodom je nerovný prístup k vakcínam proti ochoreniu COVID-19 vo svete, na ktorý doplácajú chudobné krajiny, povedala Thunbergová agentúre AFP.

„Z dôvodu extrémne nespravodlivej distribúcie vakcín nepôjdem na konferenciu COP26, ak sa situácia nezlepší,“ uviedla osemnásťročná Švédka.

Thunbergová vyzvala britskú vládu, aby samit, odložený o rok z dôvodu koronakrízy, odložila znovu, ak nerovný prístup k očkovaniu neumožní účasť niektorých predstaviteľov a aktivistov. Na bohaté krajiny Thunbergová apelovala, aby sa radšej rozdelili o svoje dávky vakcín s obyvateľmi chudobných krajín, „než aby očkovali zdravých mladých ľudí“.

Aktivistka však vyhlásila, že by mohla svoje rozhodnutie o neúčasti na samite COP26, ktorý sa má podľa plánu uskutočniť 1. až 12. novembra, ešte zmeniť, ak sa situácia s distribúciou vakcín zlepší. „Samozrejme by som sa veľmi rada zúčastnila, ale len za rovnakých podmienok,“ podotkla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet