Na hlavný obsah

Gröhling: Od 19. apríla by sa mohli školy prepnúť do regionálneho automatu

Ide o signál, že školstvo je priorita, uviedol minister.

Gröhling: Od 19. apríla by sa mohli školy prepnúť do regionálneho automatu
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Pri akomkoľvek uvoľňovaní protipandemických opatrení, ktoré by mohlo nastať, budú mať školy prednosť. Po stredajšom (7. 4.) rokovaní vlády to uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Slovensko by sa v rámci covidového automatu malo 19. apríla posunúť z čiernej do bordovej fázy, no v určitých okresoch by do škôl mohli nastúpiť žiaci a študenti končiacich ročníkov a v ďalších aj celé druhé stupne. Umožnilo by to prepnutie školstva do regionálneho systému. „To je výrazná zmena, toto bude signál vlády, že školstvo je priorita,“ podotkol Gröhling. Zmeny v covidovom automate pripustila pred rokovaním vlády aj ministerka investícií a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Definitívne rozhodnutie padne vo štvrtok 8. apríla po rokovaní konzília odborníkov. „Čakáme, čo sa udeje po Veľkej noci, či čísla budú mať klesajúcu tendenciu,“ povedal minister školstva.

Rezort školstva plánuje pokračovať v očkovaní učiteľov. „Boli by sme veľmi radi, aby sme ho dotiahli a v septembri sme nastupovali do veľmi bezpečného priestoru.“ Minister plánuje pri otváraní škôl používať kloktacie testy. „Som rád, že pilotné fázy máme za sebou, takže vieme vychytať niektoré veci,“ uviedol Gröhling s tým, že použili zhruba 20 000 testov. Vyslovil sa za obstaranie aj iných typov. V pláne je prehodnotenie testovacej stratégie na školách, avšak rodičia sa budú musieť testovať aj naďalej.

Šéf rezortu školstva tiež predstavil nový projekt Spolu múdrejší. Má zmazať rozdiely vo vzdelanostnej úrovni žiakov, fungovať by mal od apríla do júna. Pôjde o doučovanie detí, ktoré o to požiadajú, náklady Gröhling odhadol na 1,5 milióna eur. V júli a auguste naň bude nadväzovať projekt Letné školy s nákladmi 0,5 milióna eur. Prihlásilo sa 474 škôl, oslovili okolo 3 000 učiteľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko