Na hlavný obsah

Hamáček do Moskvy napokon nepôjde, Babiš mu to zakázal

Mal ho sprevádzať aj Andrej Danko.

Hamáček do Moskvy napokon nepôjde, Babiš mu to zakázal
Na snímke vpravo bývalý predseda NR SR Andrej Danko a vľavo minister vnútra ČR Jan Hamáček. Foto: TASR

Vicepremiér ČR Jan Hamáček v pondelok (19. 4.) napokon neodletí do Moskvy. S touto cestou totiž nesúhlasil premiér Andrej Babiš. Informoval o tom v piatok (16. 4.) web idnes.cz. Minister vnútra dočasne poverený vedením rezortu zahraničia plánoval odletieť do Ruska so zámerom vyjednávať o nákupe vakcíny Sputnik V. Sprevádzať ho mal aj bývalý predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

V ruskej metropole sa mal Hamáček stretnúť s ruským ministrom priemyslu a obchodu Denisom Manturovom, čo potvrdil šéf rezortu vnútra viacerým českým médiám. To, kto ďalší mal byť v delegácii, ale nebolo isté. Údajne mal letieť aj Hamáčkov námestník Jakub Kulhánek, ktorý by sa mal stať novým ministrom zahraničia.

Hamáček v sobotu (17. 4.) na twitteri potvrdil, že do Moskvy nepoletí. Ako dôvod uviedol, že je nutná jeho účasť na pondelkovom vládnom rokovaní. Dohodnúť sa na tom mal priamo s Babišom. „K mojej plánovanej ceste do Moskvy – včera sme sa s pánom premiérom dohodli, že je nutná moja účasť na pondelňajšom rokovaní vlády,“ napísal na sociálnej sieti.

Tvrdenia podľa televízie ČT24 spochybňuje šéf českých ľudovcov Marian Jurečka, keďže Hamáček podľa programu pondelkového rokovania vlády nepredkladá na prerokovanie žiadny materiál.

Babiš vo štvrtok (16. 4.) vyhlásil, že vakcíny nespadajú do Hamáčkovej agendy. Česko podľa neho už navyše ponuku má a môže takmer okamžite získať 300 000 dávok ruskej vakcíny Sputnik V a potom 150 000 každý ďalší mesiac. Krajina však čaká na jej schválenie Európskou agentúrou pre lieky (EMA). To potvrdil predseda vlády ČR pri stretnutí s premiérom SR Eduardom Hegerom (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet