Na hlavný obsah

Holandskí poslanci naleteli na podvod. Zrejme bol za tým Kremeľ, tvrdia miestne médiá

Mysleli si, že hovoria so šéfom volebnej kampane Navaľného.

Holandskí poslanci naleteli na podvod. Zrejme bol za tým Kremeľ, tvrdia miestne médiá
Na snímke Leonid Volkov.

Kremeľ bol pravdepodobne za sfalšovaným, umelo vytvoreným videoprenosom, ktorý poslúžil na oklamanie holandských politikov. Tí si mysleli, že sa na diaľku rozprávajú s Leonidom Volkovom, šéfom volebnej kampane vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného. V pondelok (26. 4.) o tom informovali spravodajský server DutchNews.nl a verejnoprávna televízna stanica NOS.

Skupina holandských poslancov sa minulý týždeň zúčastnila na videokonferencii cez aplikáciu Zoom s mužom, o ktorom sa domnievali, že je to Volkov, šéf volebného štábu uväzneného vodcu ruskej opozície.

V skutočnosti však hovorili iba s jeho imitátorom, s neznámou osobou, ktorá sa vydávala za Volkova za pomoci manipulácie s obrazom a hlasom. Išlo o takzvanú deepfake manipuláciu.

Skutočný Volkov tvrdí, že išlo o Putinov trik

Holandské médiá v tejto súvislosti uviedli, že poslanci sa stali obeťami podvodu. Skutočný Volkov uviedol, že išlo o zámerný trik vlády ruského prezidenta Vladimira Putina s cieľom zdiskreditovať európskych politikov. Podľa jeho slov rovnakú taktiku už ruská strana použila aj na oklamanie skupiny estónskych poslancov a aj predsedu užšieho výboru pre zahraničné veci britského parlamentu Toma Tugendhata, ktorí boli tiež presvedčení, že hovorili s Volkovom, keď bol na návšteve v Litve.

„Hovoríme im síce darebáci, ale v skutočnosti ide o dobre platených zamestnancov ruskej vlády,“ uviedol skutočný Volkov pre televíziu NOS. Zároveň upozornil, že európski politici si musia byť vedomí rizika podobných podvodov a dobre si overovať totožnosť ľudí, ktorí ich skontaktujú.

„Zoom sa počas koronavírusovej pandémie stal záchranným lanom, ale Kremeľ ho používa ako zbraň,“ spresnil Volkov. A dodal, že v prípade holandských poslancov ani jeden z nich nevykonal základnú kontrolu, napríklad pokus o skontaktovanie sa cez sociálne siete pred videokonferenciou alebo cez dostupnú emailovú adresu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet