Na hlavný obsah

Hromadenie ruskej armády na hraniciach s Ukrajinou je neprijateľné, mieni Macron

Spomenul tiež limity pre Moskvu.

Hromadenie ruskej armády na hraniciach s Ukrajinou je neprijateľné, mieni Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/ AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil v nedeľu 18. apríla za „neprijateľné“ hromadenie ruských vojakov pri východnej hranici Ukrajiny. Vyzval súčasne na dôrazný postoj voči hrozbe novej vojenskej agresie zo strany Moskvy, informovala agentúra DPA.

„Dnešná situácia a úroveň napätia na tejto hranici je absolútne kontraproduktívna a neprijateľná,“ povedal Macron v rozhovore pre americkú televíziu CBS. Hoci podľa vlastných slov podporuje urýchlenie diplomatického úsilia o zmiernenia napätia, postoje voči Moskve musia byť „jasné a tvrdé“.

„Myslím si, že musíme (vo vzťahu) s Ruskom formulovať jasné limity,“ uviedol Macron. „Je to jediná cesta, ako byť dôveryhodný. Myslím si, že sankcie samotné nie sú dostačujúce, ale sú súčasťou súboru (opatrení),“ dodal.

Macron v piatok (16. 4.) rokoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Trojica lídrov žiadala, aby Rusko stiahlo svoje jednotky od hranice, a vyzvala na opätovný záväzok dodržiavať nestabilné prímerie na východe Ukrajiny. Nové konzultácie sprostredkované Francúzskom a Nemeckom sú podľa Zelenského plánované na pondelok 19. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet