Na hlavný obsah

Ide o výhodnú zmluvu s nadštandardnými klauzulami, reaguje Krajčí na nákup Sputnika V

Tvrdí, že krajine nehrozia sankcie.

Ide o výhodnú zmluvu s nadštandardnými klauzulami, reaguje Krajčí na nákup Sputnika V
Na snímke exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) a ruská vakcína Sputnik V. Foto: TASR, TASR/AP, koláž: RTVS

Zmluva na nákup vakcín Sputnik V je výhodná, obsahuje nadštandardné klauzuly. Pre agentúru TASR to povedal bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), ktorý ju podpísal. Kontrakt takto hodnotí s prihliadnutím na zmluvy o iných registrovaných vakcínach na ochorenie COVID-19.

Možnosť odstúpenia

„Podľa môjho názoru, aj vzhľadom na iné typy zmlúv na dodávky registrovaných vakcín, ktoré dohodla Európska komisia, ide o výhodnú zmluvu s nadštandardnými klauzulami. Napríklad, ak ruská strana nedodá aspoň 50 % dodávok deklarovaných v jednotlivom mesiaci, Slovensko môže jednostranne odstúpiť od zmluvy,“ uviedol exminister.

V súvislosti s klauzulou o zodpovednosti za nežiaduce účinky poznamenal, že podobnú klauzulu obsahujú aj zmluvy týkajúce sa iných registrovaných vakcín na ochorenie COVID-19. „Ako minister som preto preniesol zodpovednosť za eventuálne nežiaduce účinky vakcíny z lekárov na štát,“ doplnil.

Sankcie podľa neho nebudú

Krajčí tvrdí, že Slovensku nehrozia sankcie. „Ruská strana oficiálne schválila zverejnenie zmluvy o nákupe,“ odpovedal na otázku, kto ponesie za sankcie zodpovednosť.

Nevysvetlil, prečo rezort nezaplatil za vakcíny včas, čo malo viesť k tomu, že Rusko vrátilo Slovensku platbu späť. „To je otázka na ministerstvo zdravotníctva,“ povedal Krajčí, ktorý bol šéfom rezortu do polovice marca. Prvú dodávku vakcín Sputnik V priviezli na Slovensko 1. marca.

V súčasnosti patrí vakcína Rusku, poukázal Krajčí s odvolaním sa na tvrdenie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO). Exminister nepovedal ani to, na čie náklady skladuje krajina v Šarišských Michaľanoch vakcínu, ktorá Slovensku nepatrí. Aj tu odkazuje na ministerstvo zdravotníctva.

Lengvarský v piatok (30. 4.) povedal, že sa neobáva sankcií za zverejnenie kontraktu, keďže k nemu došlo po dohode oboch strán. Okolnosti podpisu zmluvy komentovať nechcel. Na otázku, či Slovensko odkúpi všetky dva milióny dávok, ako bolo plánované, alebo odstúpi od zmluvy, jednoznačne neodpovedal. „Ešte bude rokovanie s ruskou stranou, určite sa budú niektoré podmienky meniť,“ načrtol. V súvislosti s otázkami o efektívnosti zmluvy minister skonštatoval, že mu „povedali, že ide o štandardný typ zmluvy“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko