Na hlavný obsah

Ikonickú Stolovú horu zachvátil požiar, evakuovali stovky ľudí

Úrady zadržali muža podozrivého z podpaľačstva.

Ikonickú Stolovú horu zachvátil požiar, evakuovali stovky ľudí
Na snímke helikoptéra hasí požiar na Stolovej hore. Foto: SITA/AP

Na svahoch Stolovej hory v juhoafrickom Kapskom Meste už druhý deň zúri rozsiahly požiar. Plamene okrem porastu zachvátili aj historické pamiatky vrátane knižnice miestnej univerzity. V oblasti zasahujú stovky hasičov, prácu im však komplikuje veterné počasie. Juhoafrické úrady v noci na pondelok (19. 4.) zadržali človeka podozrivého z podpaľačstva, píšu noviny The South African.

Požiar zničil reštauráciu priliehajúcu k pamätníku britského politika a kolonizátora Cecila Rhodesa, historický veterný mlyn a niekoľko budov neďalekej univerzity. Poničené sú dve poschodia miestnej knižnice, kde sú uložené cenné archívy a zbierky, napísala agentúra AP.

Z univerzitného areálu bezpečnostné zložky evakuovali stovky študentov. V noci na pondelok úrady nariadili preventívnu evakuáciu aj obyvateľom štvrtí pri západných svahoch Stolovej hory.

Horieť podľa juhoafrických médií sa začalo v nedeľu (18. 4.) okolo 11.00 h. V noci na pondelok plamene rozfúkal silný vietor, ktorý má počas dopoludnia zosilnieť. So živlom teraz bojuje vyše 250 hasičov vrátane dobrovoľníkov.

Príčina vzniku požiaru sa vyšetruje. Polícia Kapského Mesta však oznámila, že v nedeľu večer zadržala 35-ročného muža, ktorý je obvinený z podpaľačstva. „Člen miestnej susedskej hliadky údajne zazrel troch podozrivých, ktorí na hore zapálili oheň, a informoval úrady. Dvom podozrivým sa podarilo zadržaniu uniknúť,“ citoval hovorcu polície server The South African.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet