Na hlavný obsah

India opäť prekonala vlastné denné maximum, infikovalo sa už viac ako 18 miliónov ľudí

Denný prírastok 379 257 je novým maximom krajiny.

India opäť prekonala vlastné denné maximum, infikovalo sa už viac ako 18 miliónov ľudí
Zdravotnícki pracovníci pomáhajú pacientke s ochorením COVID-19 pri presune do inej nemocnice. Foto: SITA/AP

Počet ľudí, ktorí sa v Indii od začiatku pandémie nakazili koronavírusom, presiahol hranicu 18 miliónov. Informovala o tom vo štvrtok (29. 4.) agentúra Reuters.

Za posledný deň India eviduje 379 257 nových prípadov infekcie a 3 645 úmrtí, čo je tiež nové denné maximum, odvoláva sa Reuters na dáta indického ministerstva zdravotníctva. „Bol to deň so zatiaľ najväčším počtom úmrtí spomedzi všetkých krajín, v ktorých sa objavila pandémia,“ skonštatovala agentúra.

Posledné rekordné prírastky infekcií a úmrtí nahlásila India, kde žije viac ako 1, 3 miliardy ľudí, v stredu (28. 4.). Celková bilancia úmrtí po ochorení COVID-19 v Indii vystúpila na 204 832. Ochorenie sa preukázalo u 18, 38 miliónov osôb, čo je najviac na svete po Spojených štátoch.

Počas celého uplynulého týždňa v krajine zomieralo viac ako 2 000 ľudí denne, nemocnice sú vyťažené a personál vyčerpaný. India hlási nedostatok kyslíka a niektoré rodiny sa snažia pre svojich blízkych zaobstarať kyslíkové bomby, voľné nemocničné lôžka alebo lieky na sociálnych sieťach. Mŕtvi sa spaľujú aj na parkoviskách, v niektorých mestách je z nich vidieť ohne aj v noci.

Nádejou pre krajinu je očkovanie

India vkladá uprostred smrtiacej druhej vlny najväčšie nádeje do očkovania čo najväčšej časti svojej populácie. V stredu preto vláda otvorila registráciu pre všetkých ľudí nad 18 rokov. Prví záujemcovia by mali byť zaočkovaní už v sobotu (1. 5.).

Krajina, ktorá je jedným z najväčších svetových producentov vakcín, ich ale nemá dostatok pre predpokladaných 600 miliónov záujemcov o očkovanie. Mnohí ľudia, ktorí sa snažili na očkovanie prihlásiť, sa na sociálnych sieťach sťažovali na nefungujúci systém. Buď nevedeli nájsť volný termín alebo sa ani nedostali na stránku, ktorá opakovane padala.

Vláda ale reagovala s tým, že systém funguje bez akýchkoľvek problémov a na očkovanie sa zaregistrovalo už viac ako 8 miliónov ľudí. Neobjasnila však, koľko z nich dostalo aj termín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet