Na hlavný obsah

Izraelská masová púť sa zmenila na tragédiu, v tlačenici umreli desiatky ľudí

Išlo o prvé veľké podujatie v krajine od začiatku pandémie.

Izraelská masová púť sa zmenila na tragédiu, v tlačenici umreli desiatky ľudí
Najmenej 44 ľudí prišlo o život v tlačenici na židovskej púti v obci Meron na úpätí rovnomennej hory na severe Izraela. Foto: TASR/AP

Pri tlačenici na židovskom pútnickom mieste v severnom Izraeli zomrelo 44 ľudí, informovala v piatok (30. 4.) s odvolaním sa na záchranárov agentúra AP, podľa ktorej ide o jednu z najsmrteľnejších civilných katastrof v histórii Izraela. Viac ako 100 ďalších ľudí je zranených, uvádzajú izraelské médiá.

Médiá pôvodne informovali o kolapse časti tribúny, úrady neskôr oznámili, že obete si vyžiadala tlačenica, počas ktorej sa ľudia zrejme udusili. Zatiaľ nie je jasné, čo presne paniku spôsobilo, píšu zahraničné agentúry.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu udalosť označil za „veľkú tragédiu“ a vyzval, aby sa ľudia pomodlili za obete nešťastia. Prezident Reuven Rivlin na twitteri uviedol, že sleduje správy o nešťastí a modlí sa za uzdravenie zranených.

Na náboženské oslavy prišlo takmer 100 000 ľudí

Tlačenica nastala v piatok skoro ráno pri oslavách sviatku Lag BaOmer, pri ktorom veriaci zapaľujú vatry a organizujú púte k hrobu mystika Šimona bar Jochaja, ktorý žil v 2. storočí. Obvykle sa jej zúčastňujú tisíce ľudí, ktorí sa na mieste modlia, tancujú a spievajú.

V noci na piatok sa pri úpätí hory Meron neďaleko libanonských hraníc zišlo až takmer 100 000 pútnikov. Podľa izraelských médií išlo o najväčšiu masovú udalosť od začiatku epidémie ochorenia COVID-19 v krajine a prvé veľké a legálne náboženské zhromaždenie.

Šéf dobrovoľníckych záchranných zložiek uviedol, že ho veľkosť zhromaždenia šokovala. Priestory osláv podľa neho boli vybavené zhruba na štvrtinový počet účastníkov. „Výsledkom tejto tragédie je život takmer štyridsiatich ľudí,“ uviedol. Hovorca zdravotníckej záchrannej služby Magen David Adom (Červená Dávidova hviezda) pre agentúru AFP uviedol, že priamo na mieste bolo 38 mŕtvych. Ďalších zaznamenali v nemocniciach. Zdroj z nemocnice v meste Safed povedal, že registrovali najmenej šesť úmrtí.

Pomáha aj armáda

Na mieste okrem záchranárov zasahuje s pomocou vrtuľníkov aj izraelská armáda. Zranení boli prevezení do najbližších nemocníc, polícia zablokovala príjazdové cesty a pútnické miesto vyprázdnila. Stovky veriacich však podľa The Times of Israel odmietli odísť a chceli sa modliť, došlo preto aj k stretom s políciou. Podľa bezpečnostných zložiek sú na mieste problémy s telefónnym signálom a ľudia sa nevedia spojiť so svojimi blízkymi, píše agentúra DPA.

Na sociálnych sieťach pred tragédiou kolovali zábery osláv, pri ktorých na tribúnach tancovali a skákali tisíce ľudí. Izraelské médiá zverejnili aj videá tlačenice a chaosu, v úzkych priestoroch sa na nich tiesní dav zložený z mužských príslušníkov ultraortodoxnej komunity. Agentúra Reuters v súvislosti s tým uviedla, že akcia mala čiastočne oddelené priestory pre mužov a ženy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet