Na hlavný obsah

Johnson & Johnson obnoví dodávky vakcín do Európy

V EÚ sa tak môže začať očkovanie ďalšou vakcínou.

Johnson & Johnson obnoví dodávky vakcín do Európy
Vakcína proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Americká spoločnosť Johnson & Johnson (J&J) v utorok (20. 4.) oznámila, že obnoví dodávky svojej vakcíny proti koronavírusu do krajín Európskej únie, ako aj do Nórska a na Island. Informovala o tom agentúra DPA.

Farmaceutická firma tak rozhodla po tom, čo Európska agentúra pre lieky (EMA) vydala stanovisko o bezpečnosti tejto vakcíny. Zhodnotila v ňom, že výhody očkovania vakcínou J&J naďalej prevažujú nad jeho možnými rizikami.

Vznik krvných zrazenín by však mal byť podľa stanoviska uvedený medzi „veľmi zriedkavými vedľajšími účinkami tejto vakcíny“. EMA totiž zistila „možnú spojitosť“ medzi očkovaním proti koronavírusu vakcínou od J&J a veľmi zriedkavým výskytom krvných zrazenín.

J&J vo svojej reakcii ohlásila, že príbalový leták vakcín bude aktualizovaný a zamestnanci medicínskych zariadení, v ktorých sa táto očkovacia látka používa, budú zvlášť informovaní o príznakoch trombózy a o postupe liečby.

„Bezpečnosť a zdravie ľudí, ktorí používajú naše produkty, je našou najvyššou prioritou,“ citoval výskumníka z J&J Paula Stoffelsa denník Die Zeit.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet