Na hlavný obsah

Johnson & Johnson odkladá distribúciu vakcín v Európe

Spoločnosť sa tak rozhodla pre vyšetrovanie prípadov krvných zrazenín.

Johnson & Johnson odkladá distribúciu vakcín v Európe
Na snímke farmaceut drží krabičku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Johnson & Johnson v utorok 13. apríla podľa agentúry AP oznámila, že pre vyšetrovanie vzácnych prípadov krvných zrazenín v Spojených štátoch odkladá distribúciu svojej vakcíny proti covidu v Európe.

Vyhodnocujeme tieto prípady s európskymi zdravotníckymi úradmi,“ uviedla firma. „Rozhodli sme sa distribúciu vakcín v Európe odložiť.“

V najbližších týždňoch mali podľa pôvodných plánov do európskych krajín doraziť státisíce dávok tejto očkovacej látky.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) pre skúmanie vzácnych prípadov zrazenín u ľudí očkovaných vakcínou od firmy Johnson & Johnson odporučili v USA imunizáciu týmto preparátom pozastaviť.

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok (9. 4.) oznámila, že vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson skúma pre štyri zaznamenané prípady krvných zrazenín u osôb očkovaných touto látkou.

Utorkové oznámenie spoločnosti označuje magazín Politico za ďalšiu ranu vakcinačným plánom jednotlivých krajín EÚ najmä po tom, ako mnoho z nich obmedzilo používanie preparátu od spoločnosti AstraZeneca pre viaceré podobné prípady vzniku krvných zrazenín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet