Na hlavný obsah

Johnson & Johnson začal s distribúciou svojej vakcíny do Európy

Je to prvá jednodávková vakcína schválená v EÚ.

Johnson & Johnson začal s distribúciou svojej vakcíny do Európy
Na snímke škatule s vakcínami proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson and Johnson v New Yorku 8. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Farmaceutická spoločnosť Johnson & Johnson v pondelok (12. 4.) začala s dodávkami svojich vakcín proti ochoreniu COVID-19 do krajín Európskej únie. Uviedol to hovorca Európskej komisie Stefan De Keersmaecker, podľa ktorého termín prvého doručenia závisí od dohody firmy s jednotlivými krajinami.

Komisii sa však zároveň podľa jej hovorcu stále nepodarilo získať od spoločnosti AstraZeneca uspokojivé vysvetlenie výrazného obmedzenia dodávok na prvý aj druhý štvrťrok. Potom, čo firma v termíne neodpovedala na kritický list z Bruselu, bude exekutíva Únie žiadať ďalšie objasnenie celého problému.

Omeškanie AstraZenecy spomalilo očkovanie v EÚ

Začiatok očkovania v množstve krajín EÚ spomalili najmä ťažkosti s dodávkami oxfordskej vakcíny vyrábanej britsko-švédskou firmou. AstraZeneca mala počas prvých troch mesiacov roka dodať do členských štátov okolo sto miliónov dávok, doručila ich však iba necelú tretinu. Obmedzenia ohlásila aj pre druhý štvrťrok.

Komisia sa firmu snažila sériou rokovaní prinútiť k dodaniu väčšieho množstva a v polovici marca jej poslala list, v ktorom ju vyzvala na vysvetlenie a nápravu stavu do 20 dní. Hoci tento termín vypršal, odpoveď Komisia podľa dostupných informácií nedostala. „Komisia stále očakáva, že spoločnosť vysvetlí niekoľko nevyjasnených otázok,“ povedal novinárom De Keersmaecker.

Náhradou môže byť Johnson & Johnson

Čiastočne nahradiť výpadky AstraZenecy by mala pomôcť vakcína od americkej spoločnosti Johnson & Johnson, ktorá sa ako prvá zo štyroch preparátov schválených v EÚ podáva v jedinej dávke. Hovorca Komisie potvrdil, že doručovanie do prvých krajín sa už začalo.

Napríklad Belgicko podľa tamojších médií očakáva ešte v pondelok (12. 4.) prvých 36 000 dávok. Do konca júna by firma mala poslať do celého európskeho bloku 55 miliónov vakcín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet