Na hlavný obsah

Jordánsky kráľ sa objavil na verejnosti s princom obvineným zo sprisahania

Stalo sa tak prvýkrát od vzájomnej roztržky.

Jordánsky kráľ sa objavil na verejnosti s princom obvineným zo sprisahania
Jordánsky kráľ Abdalláh II. (uprostred), princ Hamza (druhý zľava) a ďalší členovia kráľovskej rodiny navštívili mauzóleum, kde sú pochovaní ich predkovia. Foto: TASR/AP

Jordánsky kráľ Abdalláh II. a princ Hamza v nedeľu (11. 4.) sa objavili prvýkrát spoločne na verejnosti od politickej krízy. Tú vyvolali podozrenia zo zosnovania sprisahania, na ktorom sa mal podieľať aj jordánsky princ. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Štátna televízia priniesla zábery skupiny členov kráľovskej rodiny v mauzóleu, kde sú pochovaní ich predkovia. Toto pietne miesto navštívili pri príležitosti 100. výročia založenia Jordánskeho hášimovského kráľovstva. Kráľovský palác medzitým na Twitteri zverejnil ich fotografiu s popisom „jeho veličentvo Jordánsky kráľ Abdalláh II., jeho kráľovská výsosť korunný princ Husajn a princ Hamza pri hrobe zosnulého kráľa Husajna“.

Princ Hamza vo videu zaslanom uplynulú sobotu (3. 4.) spravodajskej televízii BBC tvrdil, že je v domácom väzení. Hamza v ňom obvinil vládu z rodinkárstva, korupcie a autoritárstva. Každý, kto podľa neho otvorene vyjadrí svoj názor, stane sa terčom vyhrážok, šikanovania a represií.

Nezvyčajný spor v jordánskej kráľovskej rodine sa dostal na verejnosť minulú sobotu, keď náčelník generálneho štábu jordánskej armády 41-ročného princa vyzval, aby „prestal s činnosťou, ktorá by mohla narušiť stabilitu a bezpečnosť Jordánska“.

O deň neskôr podpredseda vlády Ajman Safadí oznámil, že bolo zmarené sprisahanie, na ktorom sa mal podieľať aj Hamza a ktorého cieľom malo byť podkopanie bezpečnosti Jordánskeho kráľovstva. V tejto súvislosti bolo zadržaných najmenej ďalších 16 osôb.

Kráľovská rodina v pondelok (5. 4.) večer oznámila, že princ Hamza potvrdil svoju lojalitu voči kráľovi Abdalláhovi II. vo vyhlásení, ktoré podpísal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet