Na hlavný obsah

Juhokórejskí aktivisti napriek zákazu vyslali do Severnej Kórey státisíce letákov

Skupinu tvoria severokórejskí utečenci.

Juhokórejskí aktivisti napriek zákazu vyslali do Severnej Kórey státisíce letákov
Na archívnej snímke z roku 2011 sú juhokórejskí aktivisti, utečenci zo Severnej Kórey, počas podobnej akcie, pri ktorej posielali letáky na severe polostrova. Foto: SITA/AP

Aktivisti v Južnej Kórei v piatok (30. 4.) oznámili, že vyslali do Severnej Kórey balóny s dolárovými bankovkami a s letákmi odsudzujúcimi vládu v Pchjongjangu. Urobili tak napriek tomu, že juhokórejské úrady vypúšťanie letákov do izolovanej KĽDR nedávno zakázali, uviedla agentúra Reuters.

Aktivistická skupina zvaná Fighters for Free North Korea (Bojovníci za slobodnú Severnú Kóreu) oznámila, že vyslala cez hranicu do KĽDR od nedele (25. 4.) do štvrtka (29. 4.) desať balónov, ktoré obsahovali 500 000 letákov a 500 brožúr. Okrem severokórejskej vlády v nich kritizuje aj jadrový a raketový zbrojný program KĽDR. Pripojených bolo tiež 5 000 jednodolárových bankoviek.

Aktivistickú skupinu tvoria severokórejskí utečenci a o vyslaní letákov dnes informoval jej šéf Pak Sang – hak, ktorý zo Severnej Kórey ušiel v roku 2000 a v roku 2013 získal cenu Václava Havla za tvorivý disent. Aktivisti zverejnili aj videonahrávky a fotografie, na ktorých je Pak zachytený, ako za tmy balóny vypúšťa a vyzýva na ukončenie vlády severokórejského diktátora Kim Čong – una.

Zákaz vstúpil do platnosti len prednedávnom

Pchjongjang vypúšťanie propagandistických letákov z Južnej Kórey dlhodobo odsudzuje a vlani z tohto dôvodu pohrozil prerušením komunikácie so Soulom. Po severokórejských sťažnostiach juhokórejský parlament, kde má väčšinu strana naklonená zbližovaniu sa s KĽDR, v decembri schválil zákon, ktorý zakazuje vysielanie tlačených materiálov, tovarov, peňazí a ďalších predmetov cez prísne stráženú hranicu.

Zákaz nadobudol účinnosť koncom marca. Za jeho porušenie hrozia až tri roky väzenia alebo pokuta 30 miliónov wonov. Ľudskoprávne organizácie zákon kritizovali, pretože podľa nich obmedzuje slobodu slova.

Juhokórejská armáda a polícia oznámili, že tvrdenia aktivistickej skupiny o vypustení balónov prešetrujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet