Na hlavný obsah

K lacným zásielkam z krajín mimo EÚ pribudne povinnosť zaplatiť daň

Kým clu sa niektoré tovary vyhnú, daň bude povinná pre všetky.

K lacným zásielkam z krajín mimo EÚ pribudne povinnosť zaplatiť daň
Na ilustračnej snímke zásielky na pošte. Foto: TASR

Od 1. júla sa zmenia niektoré pravidlá preclievania. Pribudne povinnosť preclievať zásielky zo všetkých krajín mimo Európskej únie a zaplatiť daň z pridanej hodnoty (DPH) aj pri tovare v zásielkach s nízkou hodnotou. Zmeny sú súčasťou celoeurópskeho projektu eCommerce, informovala v stredu (14. 4.) finančná správa.

Pri nákupoch z takzvaných tretích krajín, teda krajín mimo EÚ, sa treba od júla pripraviť na povinné colné konanie v prípade všetkých zásielok. Doteraz sa táto povinnosť neuplatňovala na zásielky s hodnotou do 22 eur.

„Po novom bude musieť zákazník platiť z tovaru v zásielkach s nízkou hodnotou, okrem ceny tovaru, aj DPH,“ informuje finančná správa. Nové pravidlá budú platiť pre všetky právnické aj fyzické osoby a pôjde napríklad o tovar z čínskych e-shopov, či o nákupy zo Spojeného kráľovstva, ktoré už nie je súčasťou EÚ.

Kým DPH sa bude v režime eCommerce uplatňovať pri všetkých zásielkach z tretích krajín, clo sa vyrúbi až pri zásielke, ktorej hodnota presiahne 150 eur. „Oslobodenie od cla však nemožno uplatniť na alkoholické nápoje, parfumy a toaletné vody, tabak a tabakové výrobky a v týchto prípadoch sa DPH bude vždy platiť colným orgánom v SR resp. v krajine dovozu,“ dodáva finančná správa. Niektoré zásielky tak stále možno oslobodiť od cla, DPH sa ale musí uhradiť v plnej výške z colnej hodnoty tovaru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika