Na hlavný obsah

K Medzinárodnej vesmírnej stanici úspešne odštartovala rusko-americká posádka

Kozmonauti štartovali z kazašského Bajkonuru.

K Medzinárodnej vesmírnej stanici úspešne odštartovala rusko-americká posádka
Štart vesmírnej lode Sojuz MS-18 na ruskom prenajatom kozmodróme Bajkonur v Kazachstane. Foto: SITA/AP

Rusko-americká trojica kozmonautov v piatok (9. 4.) úspešne odštartovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Astronaut NASA Mark Vande Hei a ruskí kozmonauti Oleg Novickij a Pjotr Dubrov odštartovali z kazašského kozmodrómu Bajkonur, ktorý má Rusko prenajatý, o 12.42 h miestneho času na palube vesmírnej lode Sojuz MS-18.

Astronaut Mark Vande Hei je na svojej druhej vesmírnej misii, Novickij je vo vesmíre tretí raz a Dubrov prvý raz. Počas misie budú pracovať na stovkách experimentov v biológii, biotechnológii a geovede.

Na ISS trojica kozmonautov odštartovala tri dni pred 60. výročím prvého letu človeka do vesmíru, ktorý uskutočnil sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin, a 40. výročím prvého štartu raketoplánu NASA. Na vesmírnej stanici im spoločníkmi budú astronauti NASA Kate Rubinsová, Michael Hopkins, Victor Glover a Shannon Walkerová, ruskí kozmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kud-Sverčkov a astronaut Japonskej agentúry pre výskum vesmíru Soiči Noguči.

Rubinsová, Ryžikov a Kud-Sverčkov na ISS prišli vesmírnou loďou Sojuz v októbri minulého roka, Hopkins, Glover, Walkerová a Noguči sa k nim pripojili v novembri. Dopravili sa vesmírnou loďou Crew Dragon Resilience firmy SpaceX.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet