Na hlavný obsah

K Navaľnému musia mať prístup lekári, ktorým dôveruje, žiada EÚ

Navaľného previezli do regionálnej väzenskej nemocnice.

K Navaľnému musia mať prístup lekári, ktorým dôveruje, žiada EÚ
Na snímke ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

K Alexejovi Navaľnému musia pustiť lekárov, ktorým dôveruje, uviedol v pondelok (19. 4.) šéf európskej diplomacie Josep Borell. Vyjadril sa tak po tom, ako ruské väzenské úrady oznámili, že opozičného politika previezli do väzenskej nemocnice.

„Boli sme informovaní, že pán Navaľnyj bol presunutý do regionálnej väzenskej nemocnice, naďalej však platí, že ruské úrady musia prístup k nemu okamžite povoliť zdravotníkom, ktorým dôveruje,“ povedal Borrell, ktorého citovala agentúra AFP.

Jeho stav je kritický

Navaľnyj vyhlásil 31. marca vo väzenskej kolónii v meste Pokrov východne od Moskvy protestnú hladovku, ktorou sa domáha adekvátnej lekárskej starostlivosti po tom, ako začal trpieť bolesťami chrbta a znecitliveli mu končatiny. K takémuto kroku sa odhodlal prvýkrát v živote.

Jeho lekári ešte v sobotu (17. 4.) informovali, že stav 44-ročného Navaľného je kritický a čoraz viac mu hrozí zlyhanie obličiek, pričom prakticky kedykoľvek u neho môže nastať zástava srdca, a teda aj smrť. Na základe výsledkov testov, ku ktorým sa dostali, poukázali na vysoké hodnoty draslíka v Navaľného krvi a jeho potrebu okamžitého náležitého ošetrenia.

Navaľnyj si odpykáva trest vynesený v kauze Yves Rocher, ktorý súd v Moskve začiatkom februára zmenil z podmienečného na nepodmienečný. Vzhľadom na čas, ktorý už strávil v predbežnej väzbe a domácom väzení, si musí vo väzení odsedieť dva a pol roka.

Spolupracovníci vyzývajú na protesty, Kremeľ hrozí postihmi

Navaľného spolupracovníci v nedeľu (18. 4.) vyzvali v Rusov, aby v stredu (21. 4.) húfne vyšli do ulíc a pomohli tak zachrániť život politika. Zhromaždenia sa majú konať v 39 ruských mestách a podľa organizátorov by mohli byť najväčšími protestami v modernej histórii Ruska. Ich termín bol zvolený na deň, keď Putin prednesie prejav o stave krajiny.

Ruská generálna prokuratúra ale varovala, že výzvy na nepovolené hromadné akcie alebo samotná účasť na nich budú mať pre ľudí právne dôsledky. „Upozorňujeme, že umiestňovanie výziev k hromadným nepokojom na internete, rovnako ako účasť na takýchto akciách, môžu byť klasifikované na základe trestného zákonníka,“ uviedla prokuratúra.

Zároveň pripomenula, že moskovské úrady podali na Navaľného organizáciu Fond boja proti korupcii (FBK), Navaľného štáby a Fond ochrany práv občanov (FZPG) žaloby so žiadosťou, aby boli označené za extrémistické. O plánovaných protestoch informovali práve spolupracovníci FBK.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet