Na hlavný obsah

Klesá počet akútnych respiračných ochorení aj pozitívnych vzoriek na covid

Počet pozitívnych PCR testov za týždeň poklesol o 24 percent.

Klesá počet akútnych respiračných ochorení aj pozitívnych vzoriek na covid
Ilustračná snímka Foto: TASR/DPA

Lekári na Slovensku v trinástom kalendárnom týždni nahlásili 5 723 akútnych respiračných ochorení (ARO). Chorobnosť tak v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 24,3 percenta. V tlačovej správe o tom informoval Odboru surveillance infekčných ochorení Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR). Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Košickom a najnižšiu v Bratislavskom kraji.

Na ARO najčastejšie ochoreli deti do piatich rokov, 87 osôb (1,5 percenta) malo komplikovaný priebeh choroby. Najčastejšími komplikáciami boli sinusitídy, teda zápaly prínosových dutín, ktoré zaznamenali u 40 osôb. Ďalšími komplikáciami boli pneumónie, teda zápaly pľúc (25) a otitídy – zápaly ucha (22).

Lekári v uplynulom týždni nahlásili aj 234 ľudí chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), čo predstavuje 4,1 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 39,6 percenta. Najvyššiu chorobnosť evidovali v Bratislavskom a najnižšiu v Prešovskom kraji.

Pracovníci ÚVZ SR zaznamenali aj 7 035 pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19 vyšetrených PCR testami. Ide o viac ako 24 percent menej ako v predchádzajúcom kalendárnom týždni. Pri antigénových testoch bolo hlásených 9 085 pozitívnych vzoriek, čo je o takmer 30 percent menej ako v uplynulom týždni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko