Na hlavný obsah

Kolíková: Zmluva o nákupe Sputnika patrí medzi tie, ktoré majú byť povinne zverejňované

Rezort spravodlivosti zverejnil svoje stanovisko.

Kolíková: Zmluva o nákupe Sputnika patrí medzi tie, ktoré majú byť povinne zverejňované
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí). Foto: TASR

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v sobotu (17. 4.) informovala, že stanovisko rezortu spravodlivosti k zmluve o nákupe ruských vakcín Sputnik V je jednoznačné. „Je to zmluva, ktorá patrí medzi zmluvy, ktoré majú byť povinne zverejňované, rovnako je to zmluva, ktorá v zmysle infozákona má byť sprístupnená na základe infožiadosti,“ uviedla Kolíková.

Ministerka spravodlivosti so stanoviskom oboznámila premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) i ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO). Dodala, že na danom stanovisku je rovnako zhoda aj s vicepremiérom pre legislatívu Štefanom Holým (Sme rodina). „Vnímam ako dôležité, že takáto debata prebehla a verím tomu, že v najbližších dňoch bude predmetná zmluva zverejnená,“ zhodnotila.

Vedecké inštitúcie i osobnosti podľa Kolíkovej požívajú veľkú dôveru verejnosti, a preto považuje za veľmi dôležité a správne, že v otázke Sputnika zaujímajú jasný, nezaujatý a nestranný postoj. „Chcem im v tom vyjadriť podporu, pretože to vnímam ako dôležité pre Slovensko aj pre ochranu nášho zdravia,“ vyhlásila.

To, že by mala byť zmluva „príslušným spôsobom povinne zverejnená“ skonštatovala prezidentka Zuzana Čaputová už vo štvrtok (15. 4.). K nahliadnutiu jej ju v utorok (13. 4.) priniesol minister zdravotníctva. Lengvarský následne v stredu (14. 4.) uviedol, že sa podrobí prísnej právnej analýze. Vysvetľoval, že k jej zverejneniu dovtedy nedošlo, pretože „je tam doložka, ktorá to znemožňuje“. „Akékoľvek zverejnenie údajov si vyžaduje povolenie druhej strany,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko