Na hlavný obsah

Kollár podporuje vyjednávanie o vakcínach, Pellegrini by do Moskvy vzal šéfku ŠÚKL

Kollár v RTVS naznačil výrazné uvoľňovanie opatrení.

Kollár podporuje vyjednávanie o vakcínach, Pellegrini by do Moskvy vzal šéfku ŠÚKL
Na snímke zľava Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Boris Kollár (Sme rodina). Foto: RTVS

Predseda parlametu Boris Kollár podporí každú vakcínu, ktorá pomôže k čo najvyššej miere zaočkovanosti obyvateľov Slovenska. Uviedol to v nedeľu (11. 4.) v diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke. „Vakcín je veľmi málo a my nemôžeme odmietnuť žiadnu,“ vyhlásil.

V tejto súvislosti doplnil, že podporuje akúkoľvek snahu o zabezpečenie vakcín. Podľa Kollára sú dôležité všetky očkovacie látky, ktoré „prešli nejakými testami.“ Zdôraznil, že absolútne dôveruje Slovenskej akadémii vied (SAV) a Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorí posudzovali ruskú vakcínu Sputnik V. „Mrzí ma napádanie týchto našich vedcov,“ povedal.

Líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini si myslí, že Igor Matovič (OĽANO) v priebehu posledných dní svojimi krokmi a vyhláseniami „ponížil slovenských vedcov, výskumné ústavy aj slovenskú diplomaciu.“ Dodal, že minister financií prekročil kompetencie a premiér by ho mal odvolať.

„Zobral by som do lietadla šéfku ŠUKL-u, ministra zdravotníctva a doniesli by sme naspäť buď chýbajúce doklady, alebo nejaké dôkazy, že tá vakcína je tá istá o ktorej sa hovorí vo vedeckých časopisoch,“ uviedol Pellegrini v súvislosti s Matovičovou cestou do Moskvy. Namiesto toho podľa neho expremiér „odišiel do Maďarska, aby nám oni dali papier, že naša vakcína je v poriadku.“ Kritizoval tiež nejasnosti v súvislosti so zmluvou o nákupe ruskej vakcíny. Kollár priznal, že ani on nevie, kto zmluvu podpísal. Plánuje sa na to pýtať na najbližšej koaličnej rade.

Líder Sme rodina tvrdí, že vakcíny zostanú na Slovensku napriek tomu, že ruská strana žiada ich vrátenie. „Sú naše, ostávajú nám. Som presvedčený, že keď začneme očkovať Sputnikom, ruská strana naplní kontrakt a pošle nám aj ďalšie objednané vakcíny.“

Zdôraznil, že ruskú vakcínu nevníma ako hybridnú zbraň. Poznamenal však, že je „vyrušený presunmi ruskej armády smerom k Ukrajine.“ Dodal, že zabratie Krymu vníma ako nebezpečný precedens. Ten podľa neho patrí Ukrajine, rovnako ako Kosovo Srbsku. „Keď začneme takto postupovať, tak o chvíľu si môžu Maďari odtrhnúť kus Slovenska,“ vyhlásil Kollár.

Predseda parlamentu ďalej naznačil, že od 19. apríla sa Slováci môžu tešiť na výraznejšie uvoľňovanie protipandemických opatrení. „Mám tie informácie, malo by sa veľmi veľa vecí otvoriť, myslím si, že ľudia budú milo prekvapení,“ povedal s tým, že viac by mal prezradiť premiér Eduard Heger (OĽANO). Dodal, že vláda tiež zmení a zjednoduší covidový automat. Taktiež povedal, že nie je za ďalšie predlžovanie núdzového stavu, keďže epidemická situácia situácia na Slovensku sa zlepšuje.

Na margo pomoci zasiahnutej ekonomike uistil, že Sme rodina bude hlasovať za čo najväčší balík peňazí v rámci odškodňovacieho zákona. Hnutie podľa Kollára zahlasuje aj za jednorazový odškodňovací detský príspevok, ktorý navrhuje Hlas-SD. „V tomto prípade pokojne poruším aj koaličnú zmluvu,“ vyhlásil.

Hlas-SD má podľa Pellegriniho zozbieraných 220 000 podpisov za referendum o predčasných voľbách. Prezidentke ich chcú odovzdať spolu s hárkami Smeru-SD a ostatných strán do konca apríla. „Referendum by mohlo byť vyhlásené na jeseň,“ uzavrel Pellegrini.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko