Na hlavný obsah

Komisia žaluje AstraZenecu za nedodanie dohodnutého množstva vakcín

Spoločnosť vyvolala vlnu nespokojnosti v krajinách EÚ.

Komisia žaluje AstraZenecu za nedodanie dohodnutého množstva vakcín
Balenia s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Európska komisia začala podnikať právne kroky proti farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca. Dôvodom je skutočnosť, že AstraZeneca nedodala EÚ dohodnuté množstvo vakcín. Oznámil to v pondelok (26. 4.) hovorca EÚ Stefan de Keersmaecker, ktorého citovala agentúra AFP.

Povedal, že „Komisia začala minulý piatok (23. 4.) podnikať právne kroky proti spoločnosti AstraZeneca, a to pre porušenie dohody“ o zazmluvnenej kúpe vakcín. EK tak koná v mene všetkých 27 členských štátov Únie.

„Chceme zabezpečiť rýchle dodanie dostatočného počtu dávok vakcín, na ktoré majú európski občania nárok a ktoré boli zmluvne prisľúbené,“ povedal De Keersmaecker taktiež novinárom v Bruseli.

Firma vyjadrila nádej, že do konca druhého štvrťroka tohto roku dodá okolo 70 miliónov dávok, pričom podľa pôvodnej dohody mala v tomto období doručiť všetkých 300 miliónov sľúbených dávok vakcín.

Zmluvu so spoločnosťou v mene EÚ podpísala Európska komisia. Účelom súdneho konania je prinútiť firmu dodať EÚ zazmluvnené dávky očkovacej látky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet