Na hlavný obsah

Komunisti vypovedali dohodu o tolerancii menšinovej vlády Babiša

Hnutie ANO podľa nich neplnilo dohody.

Komunisti vypovedali dohodu o tolerancii menšinovej vlády Babiša
Český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) ukončila toleranciu menšinovej vlády Andreja Babiša. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz, ktorému to potvrdil predseda komunistov Vojtěch Filip. Ďalšiu spoluprácu s Babišovým hnutím ANO vylúčil. Ústredný výbor KSČM odhlasoval ukončenie tolerancie vlády už pred týždňom.

Komunisti skončili s toleranciou súčasnej českej vlády po utorkovom (13. 4.) stretnutí s hnutím ANO. Prekážalo im hlavne nedodržanie niekoľkých dohôd, o ktoré sa opierala pôvodná dohoda o tolerancii. „Posúdili sme návrhy z minulého týždňa a zhodli sme sa na tom, že hnutie ANO nemôže garantovať založenie banky v rukách štátu. A dnes pri hlasovaní nepodporilo náš návrh na preradenie zákonníka práce v treťom čítaní. To bol pre nás zásadný signál, že dôveryhodnosť partnera pre nás skončila, a preto sme tú dohodu vypovedali,“ uviedol Filip. Podľa neho hnutie ANO neplnilo zhruba 40 % dohôd.

Babiš sa ešte pred rozhodnutím KSČM pre televíziu Nova vyjadril, že podľa neho hnutie ANO tolerančnú dohodu plnilo. Dôvod vidí v situácii vo vnútri KSČM, ktorá si bude čoskoro voliť nového predsedu.

Ako uvádza spomenutý web, komunisti sú dokonca pripravení hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde, čo sa ale stane iba v prípade, že to vyvolá niektorá z opozičných strán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet