Na hlavný obsah

Korčok po stretnutí ministrov EÚ: Slovensko ďalej podporuje územnú suverenitu Ukrajiny

Ministri hovorili aj o kríze v etiópskom Tigraji.

Korčok po stretnutí ministrov EÚ: Slovensko ďalej podporuje územnú suverenitu Ukrajiny
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR

Slovensko bude aj naďalej podporovať suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, vyhlásil po rokovaní s partnermi v EÚ slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Ukrajina má podporu Slovenska aj vo svojich snahách o integráciu do európskych a euroatlantických štruktúr, informoval v pondelok (19. 4.) rezort diplomacie.

Konflikt treba riešiť diplomaticky

Vyriešenie narastajúceho napätia na východných hraniciach Ukrajiny a na Kryme je možné len diplomatickou cestou za rokovacím stolom, myslí si Korčok. Podporil aj rôzne vyjednávacie platformy, medzi ktorými je aj Krymská platforma, ktorej cieľom je poukazovať na okupáciu Krymu a zhoršujúcu sa ľudskoprávnu situáciu na polostrove. Situáciu vyostrujú neobvykle veľké a najmä nevysvetlené presuny ruských vojenských síl.

Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v pondelok rokovali o aktuálnych otázkach svetového diania, ťažiskovou témou bolo práve dianie na Ukrajine. Slovenský minister zároveň vyjadril Ukrajine podporu v snahách o integráciu do európskych a euroatlantických štruktúr, a s tým súvisiacich transformačných procesoch a zdôraznil aj potrebu ďalšieho napredovania.

EÚ chce podporiť mierový dialóg v Tigraji

Ministri sa venovali aj kritickej situácii v Etiópii. Konflikt v severnom regióne Tigraj predstavuje jednu z najrozsiahlejších humanitárnych kríz súčasnosti. „Okrem obrovského utrpenia miestnych obyvateľov má konflikt negatívny vplyv aj na stabilitu širšieho regiónu. Kľúčom k riešeniu musí byť inkluzívny a transparentný národný dialóg medzi vládou v Addis Abebe a zástupcami regiónu Tigraj. S európskymi partnermi sme sa zhodli na nevyhnutnosti aktívnej podpory EÚ tomuto dialógu“, uviedol Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie v tejto súvislosti potvrdil, že rezort diplomacie podporí iniciatívu na pomoc Etiópii finančným príspevkom vo výške 20 000 eur na zabezpečenie urgentných humanitárnych potrieb obetiam vojny a zmiernenie dosahov humanitárnej krízy v regióne Tigraj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko