Na hlavný obsah

Korčok sa spojí s ukrajinským ministrom zahraničia. Chce vedieť, čo sa na hraniciach deje

Kremeľ odmieta, že by prítomnosť ruskej armády predstavovala hrozbu.

Korčok sa spojí s ukrajinským ministrom zahraničia. Chce vedieť, čo sa na hraniciach deje
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci kráčajú pozdĺž zasneženého zákopu a strážia si svoju pozíciu v prednej línii neďaleko obce Vodiane v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Slovenskí politici sledujú so znepokojením situáciu na ukrajinsko-ruských hraniciach. Situácia začala eskalovať po tom, čo veliteľ ukrajinských síl Ruslan Chomčak v utorok (30. 3.) upozornil, že Rusko presúva k ukrajinským hraniciam svoje sily a označil to za hrozbu pre Ukrajinu. Moskva následne v stredu obvinila Kyjev z vyostrenia napätia na východe krajiny a varovala, že závažná eskalácia konfliktu v ukrajinskom regióne Donbas môže Ukrajinu „zničiť“. Kremeľ neskôr opakovane zopakoval, že pohyb ruskej armády v blízkosti jeho spoločných hraníc s Ukrajinou nepredstavuje pre Ukrajinu ani pre nikoho iného nijakú hrozbu. Zdôrazňoval, že jeho cieľom je zabezpečiť ruskú bezpečnosť.

„Nikto netvrdí, že sa Rusko pripravuje na vojnu, ale ak by sa pripravovalo, vyzeralo by to presne takto,“ okomentoval situáciu na ukrajinsko-ruských hraniciach na sociálnej sieti veľvyslanec Slovenska v Spojenom kráľovstve a bývalý štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák.

Podľa šéfa rezortu diplomacie Ivana Korčoka (nom. SaS) stojí Slovensko na strane medzinárodného spoločenstva, teda na strane Ukrajiny, jej integrity a suverenity, ktorá bola narušená v roku 2014 pri anexii Krymu. „Chystám sa telefonovať ukrajinskému ministrovi zahraničných vecí, chcem od neho počuť z prvej ruky, aká je situácia. Želáme si, aby bolo veľmi jasno v tom, aký je dôvod posilňovania ruskej vojenskej prítomnosti pozdĺž ukrajinskej hranice,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Dôvod nevedia jednoznačne prečítať ani experti na zahraničnú politiku. Jedným z názorov je, že môže ísť o ruskú demonštráciu sily a varovný signál pre administratívu nového amerického prezidenta Joea Bidena pre chladné vzájomné vzťahy.

Minister obrany Jaroslav Naď informoval, že o situácii na Ukrajine rezort komunikuje aj s premiérom Eduardom Hegerom (obaja OĽANO) a zúčastnenými ministrami, aby bolo Slovensko pripravené adekvátne reagovať. „Veríme, že zdravý rozum v tejto situácii zotrvá a že tam nebudeme musieť nejakým spôsobom ako medzinárodné spoločenstvo reagovať. Situácia je veľmi komplikovaná aj bez toho, aby sa tam naozaj veľmi intenzívne zvyšovalo napätie,“ priblížil Naď.

Predseda zahraničného parlamentného výboru Marián Kéry (Smer-SD) súhlasí, že situácia je znepokojujúca. Nesúhlasí však s tým, ako vláda vníma preskupovanie ruských vojsk. „Mali by sme používať rovnaký meter. Keď sa v pobaltských krajinách na hranici s Ruskou federáciou zhromažďujú vojská NATO a majú cvičenie, vtedy je to všetko normálne, vtedy to nie je provokácia. Buď je to provokácia aj vtedy aj teraz, alebo je to normálne cvičenie.“ Vo svetle súčasných informácií nepredpokladá, že by Rusko napadlo Ukrajinu a došlo tak k veľkým vojenským stretom, respektíve, že konflikt medzi proruskými separatistami na Donbase by sa výrazne priblížil k slovenským hraniciam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet