Na hlavný obsah

Korčok: Voláme po riešení napätia na východe Ukrajiny za diplomatickým stolom

SR žiada rešpektovanie medzinárodných noriem.

Korčok: Voláme po riešení napätia na východe Ukrajiny za diplomatickým stolom
Vojak na ukrajinsko-ruskom pohraničí a minister zahraničných vecí SR Ivan korčok (nom. SaS). Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

„Podporujeme suverenitu a integritu Ukrajiny v medzinárodne uznaných hraniciach,“ skonštatoval to v pondelok (12. 4.) minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) po rokovaní parlamentného brannobezpečnostného výboru v súvislosti s eskalujúcim napätím na ukrajinsko-ruskom pohraničí. Pri sústreďovaní sa ruských vojsk práve v tejto oblasti je podľa neho problém, že „nepoznáme cieľ pohybov ruských vojsk, nepoznáme motiváciu a ani to, prečo sa to deje teraz a v takom zložení vojenských síl.“

V súlade so štandardmi

Korčok ubezpečil poslancov na výbore, že slovenská diplomacia koná a volá po jedinom možnom riešení súčasného napätia – za diplomatickým stolom. „Aj ja vnímam znepokojenie a strach našich občanov. Úplne im rozumiem a ubezpečujem ich, že z nášho postoja pre nich nevyplýva žiadny problém, pretože žiadame len to, aby sa rešpektovali medzinárodné normy a aby došlo k posunu v mierovom riešení konfliktu na východe Ukrajiny,“ vyjadril sa šéf slovenskej diplomacie.

Tvrdí, že je normálnou súčasťou výkonu suverenity štátu, že sa po ňom pohybujú vojaci. K pohybom ale podľa neho dochádzať v súlade s medzinárodnými štandardmi. „Musia sa diať tak, aby bolo medzinárodnému spoločenstvu jasné, že nie sú namierené proti nikomu a nevyvolávajú obavy,“ vyhlásil.

Bezpečnosť je nedeliteľná

Argument, že pohyby ruských vojsk reagujú na cvičenie NATO, označil za dezinformáciu. „Potvrdzujem konanie cvičenia skupiny štátov, ktoré je ale presne v súlade s dohodnutými mechanizmami transparentne, riadne vopred ohlásene a notifikované. Každý si ho môže pozrieť na webe, má názov DEFENDER-Europe 21. My sa na ňom nezúčastňujeme, na rozdiel napríklad od našich susedov Poľska a Maďarska. Odmietame preto dezinformácie, že Rusko reaguje na tieto vojenské pohyby,“ dodal.

Ako ďalej zdôraznil, bezpečnosť je nedeliteľná a dotýka sa každého. „Preto nám nemôže byť jedno, ak sme konfrontovaní s hromadením ruských vojsk pozdĺž hraníc nášho suseda, ktoré sú svojím rozsahom väčšie ako tie pred rokom 2014 (anexia Krymu),“ vyhlásil minister.

Podľa Korčoka je v záujme Slovenska, aby sa Ukrajina vyvíjala stabilne. „Ak sa jej bude dariť, ak bude stabilná a prosperujúca, bude sa dariť aj nám a otvára to príležitosti pre našich občanov. Myslím tu na našich občanov na východe Slovenska, pre ktorých sa otvoria príležitosti na spoluprácu,“ poznamenal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko