Na hlavný obsah

Koronavírus na najvyššej hore sveta. Chorého horolezca musela odviezť helikoptéra

Nórsky horolezec sa zrejme nakazil v miestnej čajovni.

Koronavírus na najvyššej hore sveta. Chorého horolezca musela odviezť helikoptéra
Vlajky s budhistickými modlitbami vejú nad základným táborom pod Mount Everestom. Foto: TASR/AP

U nórskeho horolezca, ktorého predtým zo základného tábora pod Mount Everestom musela pre zlý zdravotný stav evakuovať helikoptéra, sa potvrdila nákaza koronavírusom. Prítomnosť vírusu pod najvyššou horou sveta môže prekaziť plány na výstup zahraničných výprav v jarnej lezeckej sezóne, ktorá sa začala až na začiatku apríla, napísal v piatok (23. 4.) spravodajský server BBC.

Minuloročné výstupy na Mount Everest neumožnila pandémia ochorenia COVID-19, pre ktorú Nepál celkom uzavrel svoje hranice. Tento rok však krajina, ktorá je závislá od príjmov z horolezeckého priemyslu, pred aprílovým začiatkom sezóny zmiernila karanténne opatrenia.

Pred nákazou sa mohol lepšie chrániť

Nórsky horolezec Erlend Ness si nie je istý, kde presne sa vírusom nakazil, pravdepodobne však v jednej z čajovní pozdĺž chodníkov v údolí severonepálskej oblasti Khumbu. Dodal však, že pre svoju ochranu toho mohol „urobiť viac“, napríklad si dôslednejšie umývať ruky a mať celý deň nasadenú rúšku.

„Väčšina ľudí na treku namala rúška,“ uviedol Ness, ktorý sa v horách necítil dobre zhruba šesť dní, kým ho 15. apríla evakuoval vrtuľník. Horolezec bol prijatý do nemocnice v Káthmándú, kde sa u neho preukázala infekcia koronavírusom. Pri poslednom testovaní 22. apríla už mal test negatívny a teraz trávi čas u priateľov v meste. Ness na svojej facebookovej stránke zverejnil fotky zo základného tábora, video z evakuácie helikoptérou i snímky z pobytu v nemocnici.

Podľa nórskych médií sa koronavírus preukázal aj u jedného z miestnych horských vodcov z rovnakej horolezeckej skupiny. Jedna z nemocníc v Káthmándú bez ďalších podrobností uviedla, že sa starala aj o ďalších nakazených z Everestu, píše agentúra AFP.

Do Nepálu prichádzajú stovky horolezcov

Šerpa Dawa Steven, šéf agentúry Asian Trekking, uviedol, že v základnom tábore panujú obavy. „Keď sme zistili, že tu môže byť prípad koronavírusu, všetci moji zamestnanci a členovia (výpravy) zdvojnásobili svoje snahy pri zakrývaní tváre, dezinfekcii rúk a vyhýbaní sa kontaktu s ďalšími,“ uviedol horský vodca.

Nepál pre túto sezónu zatiaľ vydal 377 povolení na výstup a očakáva sa, že ich celkový počet prekoná 381 povolení vydaných za rok 2019. Na úpätí Everestu aj ďalších nepálskych vrcholov medzitým rýchlo vznikajú tábory pre stovky zahraničných horolezcov a personál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet