Na hlavný obsah

Košický a Prešovský samosprávny kraj zavedú novinky vo verejnej doprave

Zmena prinesie benefit najmä pravidelným cestujúcim.

Košický a Prešovský samosprávny kraj zavedú novinky vo verejnej doprave
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Košický samosprávny kraj a Prešovský samosprávny kraj pripravujú ďalšie novinky v integrovanom dopravnom systéme (IDS). Tarifa prímestskej autobusovej dopravy sa už čoskoro zmení z kilometrickej na zónovú, ktorá prinesie výrazné rozšírenie ponuky cestovných lístkov, najmä prestupných a predplatných. Okrem toho dôjde k zavedeniu virtuálnych dopravných kariet, teda platieb priložením mobilu s NFC technológiou.

„Už tretí rok pracujeme na funkčnom a modernom integrovanom dopravnom systéme, ktorý na východe Slovenska zatraktívni cestovanie verejnou dopravou po vzore svetových metropol a regiónov. Najbližším krokom, ktorý zmodernizuje prepravu cestujúcich, je preto zavedenie zónovej tarify,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Táto zmena prinesie benefit najmä pravidelným cestujúcim, ktorí si pri dlhodobom využívaní verejnej dopravy budú môcť uplatniť viaceré zvýhodnenia. „V prímestskej autobusovej doprave zavedieme chýbajúce mesačníky či prestupné lístky, ktoré sú inde štandardom. Veríme, že tieto zmeny prispejú k efektívnejšiemu fungovaniu verejnej dopravy a motivujú cestujúcich, aby presadli z áut do autobusov,“ dodal.

„Zónová tarifa bude zároveň základom pre budúcu integráciu železničnej dopravy a MHD v Košiciach, Prešove a ďalších mestách na východe Slovenska do spoločného tarifného systému. Konečným cieľom je, aby jeden cestovný lístok platil bez obmedzení v autobusovej, železničnej aj mestskej hromadnej doprave,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Ako ďalej dodal, významnou novinkou bude zavedenie virtuálnych dopravných kariet. „Cestovanie s virtuálnymi kartami bude jednoduchšie, praktickejšie a modernejšie. Za svoj lístok zaplatí cestujúci jednoduchým priložením mobilného telefónu s NFC technológiou k čítaciemu zariadeniu, rovnako si overí aj platnosť svojho mesačníka. Cieľom tejto novinky je zatraktívniť cestovanie v prímestskej doprave a v kombinácii s predplatnými lístkami aj rýchlejšie vybaviť cestujúcich,“ dodal Majerský.

Zmeny sa dotknú aj štruktúry zliav. Najvýraznejšou novinkou bude polovičná zľava pre seniorov vo veku od 63 do 70 rokov, ktorí dnes platia plné cestovné. Oproti súčasnému stavu dôjde k zjednoteniu a percentuálnemu zvýšeniu zľavy pre všetky kategórie cestujúcich, ktorí majú nárok na takzvané zľavnené cestovné, a to zo súčasných približne 40 – 45 percent na 50 percent.

V prípade iných foriem platieb než z dopravnej karty dôjde k určitému nárastu cestovného. Zámerom je motivovať cestujúcich k prechodu do vernostného systému dopravných kariet, na ktoré budú viazané cenovo zvýhodnené predplatné a prestupné lístky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny