Na hlavný obsah

Kraje by pri očkovaní proti covidu privítali lepší prístup do databázy NCZI

Odpadli by niektoré problémy, tvrdia.

Kraje by pri očkovaní proti covidu privítali lepší prístup do databázy NCZI
Na ilustračnej snímke registračný formulár na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 na webovej stránke korona.gov.sk. Foto: TASR

Samosprávne kraje chcú mať lepší prístup do databázy Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), tvrdí predseda samosprávnych krajov SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič. Zdôvodňuje to tým, že kraje robia v rámci očkovania takmer všetko okrem toho najdôležitejšieho. Vyriešilo by sa tým podľa neho aj to, aby na konkrétny čas očkovania neprišlo príliš veľa ľudí, alebo, aby pozvánky neposielal štát duplikovane, keďže niektoré kraje vedú aj svoje zoznamy náhradníkov.

„Štát nám vlastne posiela ľudí, ktorí konkrétne sa idú očkovať a my do toho nevieme nijakým spôsobom zasiahnuť. V očkovacom centre, kde sa vie zaočkovať 2 400 ľudí, majú prísť počas desaťhodinového očkovania štyria ľudia na minútu a nie dvojnásobný alebo trojnásobný počet,“ priblížil Viskupič pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensku.

Banskobystrický, Prešovský či Trnavský kraj majú vytvorené aj vlastné čakárne pre ľudí, napríklad so zdravotným hendikepom či pre vybrané profesie. Fungujú paralelne s virtuálnou čakárňou, ktorá je pod hlavičkou NCZI.

Viskupič vysvetlil, že duplicitu s pozvánkami na očkovanie nezaznamenávajú, keďže očkovanie je viazané na vek. Ak sa ale záujemca zaregistruje do databázy náhradníkov a zároveň spĺňa vekové kritérium podľa národnej očkovacej stratégie, mal by sa odhlásiť z jednej alebo z druhej databázy, aby neblokoval miesto pre ďalších. Práve z toho dôvodu by kraje privítali prístup do databázy NCZI. Mohli by štátnu i župnú porovnať, vďaka čomu by mali väčší prehľad.

Umožniť krajom vstúpiť do štátnej databázy považuje odborník na IT Ondrej Macko za priechodné. Dôležité by podľa neho bolo jasné stanovenie kritérií, kto by prístup k údajom mal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko